In 1992 werd Free Your Mind van En Vogue uitgebracht in reactie op de oproer in Los Angeles als gevolg van de mishandeling van (zwarte) auteur en activist Rodney King door meerdere politieagenten met batons en tasers na een wilde achtervolging vanwege rijden onder invloed. Een aanwezige man nam het incident op, maar ondanks het bewijs dat hij meer dan vijftig keer was geslagen werden de vier agenten vrijgesproken voor excessief politiegeweld. Raciale spanningen kwamen boven drijven en de hele stad stond zes dagen in brand met uiteindelijk 63 doden en meer dan 2.300 gewonden. Pas nadat de National Guard en het corps mariniers ingeroepen werden kreeg de gemeente weer controle, maar moest uiteindelijk bijna 4 miljoen dollar ophoesten als schadeloosstelling aan Rodney King. Het lied opent met de zin: Prejudice, want a song about it? Here you go. History repeating itself.

Free your mind and the rest will follow: het is een Funkmantra van George Clinton die altijd zijn muzikale horizon probeerden te verbreden. De En Vogue-uitvoering leunt sterk op het origineel van Funkadelic; een van de projecten van Clinton. Hij schreef en zong Free your mind and your ass will follow op het gelijknamige album uit 1970. Julian Cope zou nog een zeer acceptabele cover maken (Soul Medley).

En Vogue’s uitvoering is een combinatie van Funk en Rock: Pointer Sisters meet Van Halen. Het is enkele malen gecovered, maar die hebben bijzonder weinig om het lijf. Geen van allen komen maar in de buurt van de agressiviteit en kracht van En Vogue.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.