Toen in 1985 het debuutalbum van Ladies Love Cool James (Smith) met een minimale productie door Rick Rubin uitkwam werden de raps en jams van bijvoorbeeld Sugar Hill Gang en Kurtis Blow naar de kleuterklas verwezen. De demos voor Radio waren grotendeels in de kelder van het huis van zijn grootouders opgenomen. Het was tevens het eerste volledige album op het Def Jam platenlabel en vestigde de naam van Rubin als producer: There were no expectations. Everything was done through trial and error. As long as it sounded good, it didn’t matter how technically wrong it might be.

Een van de (vele) toptracks is That’s A Lie over een typetje dat als Jim Carrey in Liar, Liar alleen maar leugens kan uitbraken.

I’m sick and tired of the stories that you always tell
Shakespeare couldn’t tell a story that well
See, you’re the largest liar that was ever created

Drie jaar later neemt de rockformatie Too Much Joy het opnieuw op voor hun tweede album Son Of Sam I Am. Oorspronkelijk heette de band The Rave, maar na een trip (met paddenstoelen) door zanger Tim Quirk kwam Too Much Joy uit de nevelen. Het album leverde ze een rechtszaak op vanwege het gebruik van een sample van vijf seconden door Bozo de Clown: I found something in one of my pockets. It was about as big as your shoe, but it was shaped like a rocket! Je zou van een clown meer humor verwachten.

In 1990 werd hip-hopgroep 2 Live Crew wegens vuilbekkerij in Florida gearresteerd evenals een plaatselijke platenhandelaar vanwege zijn weigering te stoppen met de verkoop van hun album As Nasty As They Wanna Be. Een federale rechter had in al zijn wijsheid besloten dat de teksten obsceen waren. Too Much Joy besloot een protestconcert in Miami te organiseren en speelden daar tracks van 2 Live Crew. En werden gearresteerd. Weer een mooi voorbeeld van de vrijheid van meningsuiting in ‘the land of the free’. 2 Live Crew hadden overigens al de eer gekregen het eerste album (Banned In The U.S.A.) met de zwart-witte sticker met Parental Advisory: Explicit Lyrics uit te brengen.

That’s a lie
Hey, I wrote this song
You’re a liar
Really I did man, LL Cool J stole it from me
Lie, lie, lie, that’s a lie
He came over to my house one day, heard me humming it
You’re a liar
He said, Hey, that sounds pretty good
You lie, lie

That’s A Lie werd een fanfavoriet en met grote regelmaat verzon Quirk leugentjes die betrekking hadden op de plaats waar ze optraden. Ergens medio de negentiger jaren speelden ze in een Washington D.C. club waar meerdere Secret Service-agenten aanwezig waren. De geruchten gingen dat Chelsea Clinton of de Gore-meisjes (hun moeder was de drijvende kracht achter de zwart-witte sticker) aanwezig waren. So when we got to the false stop I did a little riff about them. I was improvising, which is maybe not the wisest idea when ridiculing cops. Desalniettemin zijn grappen over de president maken beschermd door het Eerste Amendment en het leek hem duidelijk dat ook deze agenten dit zouden begrijpen toen de band afsloot met de woorden That’s A Lie! Except that in the midst of babbling all that, I apparently said that I wanted to slap Bill Clinton and then choke him until he died, so when we got off stage there was a Secret Service guy waiting for me, and he interviewed me for an hour or more to confirm I was not in fact a hazard to the President. Good times.

You’re the largest liar that was ever created
You and Pinocchio are probably related

Pinokkio? Waar heb ik dat eerder gehoord? Is dat niet de bijnaam voor Teflon Mark: de man met het selectieve geheugen en een bijzonder matig moreel kompas? In de vrijgegeven stukken vond hij niets onoirbaars staan en dat geeft te denken. Kennelijk is het normaal dat in plaats van het zoeken naar oplossingen voor de gedupeerden van de toeslagenaffaire het sensibiliseren van hardwerkende kamerleden voorrang krijgt. Een nieuw Nederlands woord, maar in België wordt het veelvuldig gebruikt in de betekenis van iemand bewust maken van of gevoelig maken voor een bepaald probleem. In politieke termen betekent dit kennelijk hen de coalitiewaarheid opdringen. Als gedupeerde zou ik mij goed berutteld voelen. Op deze wijze komen ze er weer bekaagd af. Transparantie?

That’s a lie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.