Op zoek naar muzikaal gelijkgestemden kwam ik met mijn smaak al snel uit in een van de donkerdere uithoekjes van het internet: een forum waarin de meest vreemde liedjes ooit uitgebracht werden gedeeld. Het was een prachtig rariteitenkabinet. En ik wist er óók nog wel een paar. En terwijl ik Turn up The Fabeltjeskrant en Zieke House deelde met het forum viel mijn oog op dit liedje.

Ik luisterde het af. Wat een bizar nummer! Volledig bestaande uit samples van eerdere nummers van de band, sketches, golfinstructies, christelijke liedjes en luisterboeken. En dat allemaal samengesmeed tot een bijzonder smakelijk geheel. Het plaatje was duidelijk ook niet het gevolg van een vooropgezet plan, maar het resultaat van een beetje aanklooien en héél véél scratchen. De clip is al even bizar, met nog een kleine knipoog naar de ontstaansgeschiedenis van de band. Zij ‘leenden’ hun bandnaam namelijk van de Amerikaanse surfrock-band The Avalanches, die in 1963 één album uitbrachten: Ski Surfin’ With The Avalanches.

Ze werden in 1994 echter opgericht als hardcore punkband Alarm 115. Ze kochten instrumenten, opnameapparatuur en… een grote krat met tweedehands vinyl platen. Toen ze Alarm 115 vanwege de uitzetting van een van de bandleden ophieven, sloegen ze een compleet andere weg in en maakten met al dat vinyl een demotape van 30 nummers. De Australische band slaagde er vervolgens in om dit als The Avalanches naar het podium te brengen. Met hun liveshows vielen ze op en al snel werden ze gevraagd om op te treden in de voorprogramma’s van onder andere Beastie Boys, Public Enemy en Beck.

Frontier Psychiatrist uit 2000 zorgde er echter voor dat ze uiteindelijk zélf de headliner werden. Ze bereikten voor het eerste de plaatselijke hitlijsten en schopten het met dit nummer zelfs tot een zesde plaats in de jaarlijst van een van de meest vooraanstaande Australische radiostations. Het bijbehorende album vloog dan ook over de toonbanken en er volgde een volledig uitverkochte tour over het continent.

Het jaar erop scoorden ze er een enorme hit mee in het Verenigd Koninkrijk en kregen daarmee ook voet aan de grond in Europa. In Nederland brak de band echter nooit door, maar dit bijzondere plaatje stond van 2015 tot en met 2018 wél in de Snob 2000. Tijd voor een terugkeer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.