Ze wacht al een tijdje op me en een dame moet je eigenlijk niet laten wachten, toch? Zeker niet als het om een grande dame gaat. Laten we de Bondnummers en This Is My Life vergeten, want deze absolute superster heeft in mijn ogen veel mooiere platen op haar naam staan. Het is hoogtijd om Shirley Bassey te vereeuwigen in onze galerij van ondergewaardeerde liedjes.

Shirley Bassey is een absolute dame. Piekfijn staat ze op het podium. Een beetje brutaal, gevat, grappig, charmant en ijzersterk. Als zij op een podium staat dan is de hele zal van haar. Weinig artiesten hebben een dergelijke podiumprésence. En dan is er natuurlijk die stem. Ze is een briljante liveartiest die haar nummers live vaak beter zingt dan op de plaat. Live is Shirley op haar best en door liveopnamen van haar te bekijken ben ik fan geworden.

Shirley heeft al sinds 1953 een succesvolle carrière die tot op de dag van vandaag voortduurt. Vorig jaar nog nam ze het album I Owe It All To You op, een ode aan haar trouwe fans en een afscheidsalbum (maar Shirley stopt vast niet). Op de Queen cover Who Wants To Live Forever laat ze weer horen hoe briljant ze als zangeres is en hoe zij nummers haar eigen maakt en Look But Don’t Touch is prachtig. Is ze echt 83 op deze plaat? Ze heeft zich tijdens haar liveshows nooit ingehouden en klinkt nog steeds geweldig. Ik kan zoveel pareltjes van Shirley benoemen. Hoe ze Something en Hey Jude van The Beatles over (vooral live) is magistraal. You And I, Yesterday When I Was Young, Let’s Fall In Love en The Second Time Around. Luister het vooral eens.

Voor deze bijdrage heb ik gekozen voor een van Shirley’s grootste pareltjes: Never Never Never. Het is oorspronkelijk een Italiaans nummer, uitgebracht als Grande Grande Grande, geschreven door Alberto Testa en Tony Renis. Mina had er in Italië een grote hit mee. Norman Newell schreef de tekst voor Never Never Never. De productie is geweldig. Shirley’s vocalen schitteren en het orkest maakt het helemaal af. Impossible to live with you, but I know I could never live without you. De tekst laat niet aan de verbeelding over waar Never Never Never voor staat.

Aan deze bijdrage verbind ik graag een schitterende liveversie van dit nummer. Het laat Shirley op haar best zien. Schitterende vocalen, haar interpretatieve kwaliteiten, de manier waarop ze als een classy en sexy dame het podium van zichzelf maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.