Het is één van die onbewezen wetmatigheden die sinds jaar en dag worden overgeleverd: de zevende golf is de hoogste en de mooiste. Een zeemans- en surferswijsheid die veelal is gebaseerd op een verkeerde aanname, dat op zee de golfbewegingen ontstaan door de getijden die op hun beurt weer worden beïnvloed door de stand van de maan. Het is louter de wind die het oppervlaktewater opstuwt. Meer wind: hogere golven. Geen wind: een gladde zeespiegel. Maar uit welke hoek de wind ook waait, niet elke zevende golf is de hoogste, al lijkt de vermeende regelmaat er wel in te zitten. Ga maar eens een dagje naar de branding kijken en golven tellen. Vaak kom je tot zeven, maar dan ineens is die zevende net niks en knalt nummer acht over je heen of de zesde al. En mocht je dat doen, zet dan een passend muziekje aan, bijvoorbeeld iets van Seventh Wave.

Seventh Wave was een van de eerste tweemans bands, ver voor The White Stripes of The Black Keys. Ook behoorde hun muziek tot een heel ander genre, een voorloper van de latere Synthpop, al worden ze meestal gerangschikt onder Prog. Het zal ermee te maken hebben dat hun eerste band ook in die hoek zat. Ook daar een rangtelwoord in de naam: Second Hand, dit vanwege hun tweedehands apparatuur. Gebruikt of niet, ondanks of dankzij die spullen wisten zij toch drie albums uit te brengen. Met Seventh Wave voegden Ken Elliot (toetsen) en Kieran O’Çonnor (drums) daar nog eens twee albums aan toe. In ’74 Things to come en ’75 Psi-Fi. Hoewel redelijk succesvol, hielden zij het daarna voor gezien. Peter Gabriel wilde hen nog als begeleiders na zijn vertrek uit Genesis, maar dat liep stuk omdat O’Connor niet kwam opdagen bij de repetitie.

Elliot deed solo nog wat blues-rock-dingetjes en maakte muziek voor ITV en de BBC, maar overleed al als dertiger ergens in de jaren tachtig (datum onbekend) en O’Çonnor dronk zichzelf uiteindelijk dood in ’91. Blijkbaar zaten zij niet op de zevende golf van het goeie leven. Het mysterie Seventh Wave inspireerde overigens meerdere muzikanten. Zo bracht Sting de single Love Is The Seventh Wave uit, Melanie het album Seventh Wave, en datzelfde deed System 7.

Ondertussen zijn er wereldwijd heel andere golven gaande. Coronagolven. Wij, hier in Nederland, kijken met enige ongerustheid naar de derde golf, want we hebben bepaald geen goede herinneringen aan de eerste twee. Laat staan dat we over enige tijd ook hier met een zevende – de hoogste? – te maken krijgen nu de pandemie overgaat in een endemie en we nooit meer van dat virus lijken af te komen. Laten we hopen dat we de boel kunnen beheersen en voor nu onze gedachten even verzetten met het luchtige Eversolightly, dat als een klassiek walsje rond je hoofd golft, vijf, zes, misschien wel zeven keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.