Ze is een grootheid, al wordt dat maar door een veel te kleine groep onderkend. Sarah Siskind vaart haar eigen koers en neemt je muzikaal gezien mee op een persoonlijke reis. Haar nummer Me And Now van haar meest recente album is één van de meest belangwekkende muzikale prestaties van het afgelopen jaar.

Je zou haar een echte artist’s artist kunnen noemen. Sarah Siskind wordt onder andere op handen gedragen door Bon Iver. Hij speelt regelmatig haar nummer Lovin’s For Fools live, alleen of samen met haar. Maar ook Amy Grant is lovend, Bonnie Raitt is fan, en veel vooraanstaande critici weten dat ze kwalitatief gezien tot de absolute top behoort.

Je zou kunnen zeggen dat ze onderdeel is van de Nashville songwriter scene; ze ging in Nashville wonen toen ze 20 jaar was. Ze is echter echt thuis waar ze oorspronkelijk vandaan kwam, North Carolina. Haar meest recente album Modern Appalachia gaat met name over haar thuis-regio en over haar terugkeer naar dat gebied. Wat begon als een zoektocht naar meer eenvoud werd uiteindelijk een openbarende zelfontdekking over hoe ze was als muzikant, als moeder, als vrouw, als mens. Ze heeft het geheel prachtig weten te vertalen naar een meesterlijk muziekwerk dat het folk en americana idioom weet te overstijgen.

Me And Now is de openingstrack van het album. Siskind wordt hier bijgestaan door Rose Cousins. Naar mijn weten is het niet als single uitgebracht. Het is een nummer met een rustige opbouw. Op de achtergrond hoor je de folk, maar het nummer gaat meer richting fusion en is progressief te noemen. Zelf moet ik ook erg denken qua dictie aan Joni Mitchell; het niveau sluit in ieder geval zeker aan. Heel trefzeker wordt de golvende vibe en de sfeer van dit nummer een overweldiging. Het is een meesterwerk van de subtiel toenemende intensiteit. Wanneer het na 7 minuten en 12 seconden ineens is afgelopen voel je jezelf verweesd. Het had nog langer mogen duren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.