India, psychedelisch, de zoveelste opvolgers van The Beatles. Ook in dagbladen als Trouw en de Volkskant werden stukken geschreven over een nieuwe Engelse band met de bijzondere naam Kula Shaker. Tattva was  op de radio te horen en het geheel in Sanskriet gezongen Govinda werd een hitje in de UK. Het album ‘K’ kreeg lovende recensies en een gouden loopbaan leek voor de band weggelegd. Uiteindelijk bleef ‘K’ het hoogtepunt is de geschiedenis van de band, niet alleen commercieel, maar ook artistiek.

In die tijd was het een uitzondering is mijn ceedee collectie. Ik kocht veel albums, maar bijna allemaal was het progressieve rock. Dit album kon ik echt niet laten liggen en het werd een favoriet in mijn collectie. Sterke songs, anders, maar vooral erg goed. En ik bevond mij blijkbaar in goed gezelschap, want enige tijd later leende Radiohead wat uit het nummer Hollow Man, maar daarover straks meer.

Als een donderslag bij heldere hemel kwam Kula Shaker de muziekwereld binnen. De band, onder leiding van Crispian Mills liet een ander geluid horen. Doorspekt met invloeden uit India, Britpop en ze grepen ook terug naar de 60-er jaren. Maar vooral een positief en opgewerkt album. En eerlijk gezegd, daar hou ik ook wel van.

Het album lijkt op een zoektocht naar hogere machten, zelfonderzoek en het ontplooien van jezelf. In tegenstelling tot latere albums ademt dit album een positiviteit uit. De eerder genoemde nummers zijn daar mooie voorbeelden van, maar dat vinden we ook terug in Hollow Man. Een rustig eind van het album, met halverwege een verandering van stijl naar de opzwepende kant van de band.

Well if you’re feeling hollow man just throw the stone
to shatter your reflection… with questions

Well if you’re trying as hard as you can
To see where you fit in this plan
It’s a long road
Long lonely road

It takes time to find the place you love
It takes time to find the place you love

Ik ben zelf niet zo van wierook, India en het geloof van Crispian Mills, die zich overigens ook wel Krishna Kantha Das noemt, maar de muziek is wonderschoon. De combi van alle bovengenoemde elementen, maken het album bijzonder en dan horen we dan ook in Hollow Man.

Overigens heeft ook Radiohead zich laten inspireren door deze band. Niet alleen schreven ze op hun eigen demo’s voor het album In Rainbows dat dit demo’s van Kula Shaker waren: luister maar eens naar het nummer Faust Arp en vergelijk dat maar eens met deel 2 van Hollow Man. Een mooi vergelijk is te vinden via  dit artikel.

Inspiratie of gewoon gejat? Zeg het maar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.