Irma Thomas kreeg nooit de hits en de bekendheid die ze verdient. Toch mag ze een legendarische soul en R&B vocalist worden genoemd. In New Orleans is ze altijd een heel groot begrip in de soul en R&B wereld geweest. Ze staat dan ook bekend als de Soul Queen Of New Orleans. Het succes dat generatiegenoten Aretha Franklin en Etta James kenden, behaalde Irma niet, maar minder goed is ze zeker niet. Waarom het grote succes is uitgebleven kan ik dan ook moeilijk begrijpen. Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand), It’s Raining, Ruler Of My Heart, I Need Your Love So Bad, Time Is On My Side en Old Records zijn maar een aantal van haar briljante opnames.

Nu heb ik veel moeite gehad om een nummer te kiezen waarmee ik Irma op verdiende wijze in het zonnetje kan zetten. In 1991 verscheen het album Simply The Best: Live. Daarop staat wel een heel, heel goed soulpareltje: I Needed Somebody, met prachtige overtuigende en inspirerende vocalen. Is er een mooiere manier om te vragen om broodnodige hulp? Als je zoiets hoort dan wordt het toch wel duidelijk dat Irma een erg ondergewaardeerde zangeres is want het is echt heel erg mooi en goed. Het nummer is geschreven door Don Bryant en Ann Peebles, die zelf het mooie origineel opnam.

Irma is nog steeds actief als zangeres en in 2007 won ze een Grammy voor het blues album After The Rain. Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand) werd in recente jaren onder meer gebruikt in de serie Black Mirror en in de trailer van Jurassic World: Fallen Kingdom, waardoor er weer wat meer aandacht uitgaat naar haar werk. Ik gok dat ik nog wel eens een blog zal wijden aan een ondergewaardeerd pareltje van haar.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.