In de regel heb ik niet zoveel met rap. Ieder zijn meug, maar verreweg het meeste is een samenraapsel van samples waar ze dan overheen lullen. Een disje hier en een disje daar en (hip)hop een vette hit. Meestal wel aardige clips, maar kap met die handjes en vingerbewegingen. Het heeft iets puberaals. Het is ook niets nieuws, maar meer handigheid met de mogelijkheden van de computer. Afijn, om die reden zal Rap net zoals House, de hedendaagse R&B en Hiphop uiteindelijk geen eeuwigheids-waarde hebben.

En toch zijn er wel leuke Rap-tracks, alhoewel het op de hand van een houthakker te tellen valt. Eentje die wel van tijd tot tijd door mij beluisterd wordt is Show Me What You Got, want ook zonder de ijzersterke James Bond-achtige clip klinkt het gewoon lekker. En dat heeft simpelweg te maken met de gebruikte samples: dat vette saxloopje uit Darkest Light door de Lafayette Afro Rock Band, Johnny Pate’s Shaft In Africa en Public Enemy’s Show ‘Em Whatcha Got, dat ook al leentjebuur bij Darkest Light gespeeld had. Om mijn stelling hierboven maar te bewijzen dus: Public Enemy sampled het en Jay-Z doet het nog eens dunnetjes over.

Het was ook min of meer Jay-Z’s comebacksingle, want hij had zijn rappensioen in 2003 aangekondigd zodat hij meer tijd had om het Def Jam-label te besturen (ongetwijfeld vanuit een La-Z-Boy). En daarom opent hij met de zin: What you want me to do? I’m sorry, I’m back. Alhoewel het niet expliciet gezegd is lijken een aantal zinnen toch nog even een trap na richting Nas met wie hij sinds 2001 een verbale oorlog voerde. In 2005 werd de lieve vrede getekend, maar vrienden zullen het wel nooit worden.

I’m ballin’ the same, nigga, I am the Mike Jordan of recording
Nigga, you might want to fall back from recording
Shit that you write; it’s not important

Tell these other dudes it’s a wrap
Get the fuck out the throne, you clone, the king’s back!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.