Hij is met name bekend als Flying Lotus, of FlyLo, maar zijn echte naam is Steven Ellison. Flying Lotus is een geweldenaar op het gebied van de meer experimentele electro-muziek. Hij combineert jazz met hiphop en IDM. Al is deze omschrijving nog te plastisch om het warme geluid en het intense gevoel te beschrijven wanneer je de muziek ten volle aan het ondergaan bent. Ellison is geboren in 1983 in Los Angeles. Dit zijn tevens de titels van zijn eerste twee albums.

In 2010 kwam zijn derde album uit, Cosmogramma genaamd, waarmee Flying Lotus andermaal wist aan te tonen dat hij een bijzondere kijk had op muziek in het algemeen en op elektronische muziek in het bijzonder. Dit album was voor mij het eerste echt indrukwekkende album van de jaren ‘10, en als ik er goed over nadenk is het tot nu toe voor mij voor dit afgelopen decennium mijn algehele favoriet gebleven. Met name omdat het nog steeds fris blijft en ik elke keer weer nieuwe dingen weet te ontdekken als ik er naar luister. Ik heb uiteraard meerdere tracks waar ik erg dol op ben, maar het nummer MmmHmm is nu eenmaal even mijn favoriet van dit moment.

It’s plain to see for you and me, love
It cannot hide; just be who you are

Met name omdat het nummer aan de ene kan complex genoemd kan worden, maar dat het daarentegen ook juist heel eenvoudige elementen bevat; heel gewoon en ongewoon. Contrasten leveren spannende tracks op. Wanneer het goed is gedaan is het voor de eeuwigheid.

Wat vooral fijn werkt bij Flying Lotus zijn de muzikale avonturen die je binnen zijn eigen oeuvre kunt ervaren, maar ook ver daarbuiten. Je kunt een prachtige muzikale, kosmische reis gaan beginnen als je start met Flying Lotus. MmmHmm was voor mij bijvoorbeeld de eerste kennismaking met Thundercat, de zanger/bassist die niet alleen belangrijk was voor Cosmogramma en andere albums van Flying Lotus, maar met tijdens het maken van To Pimp A Butterfly van Kendrick Lamar van onschatbare muzikale waarde was.

Verder is Flying Lotus de achterneef van Alice Coltrane, een jazz pianiste van statuur en de vrouw van saxofoon legende John Coltrane. De zus van Alice Coltrane, en zijn grootmoeder, was Marilyn McLeod, een singer-songwriter die grote hits heeft geschreven. Diana Ross’ Love Hangover bijvoorbeeld.

Voor je het weet inspireert Flying Lotus je en ben je weer uren aan het genieten van de meest indrukwekkende muziek van de jaren ‘50 tot heden. Op een gekke manier, of wellicht is het juist heel erg logisch, komt al die muziek bij hem weer terug. Door de duik in het verleden en met het ontdekken van de dwarsverbanden ontdek je steeds meer. Waar het talent en de bijzondere kijk van Steven Ellison vandaan komt, het wordt me na meer dan tien jaar keer op keer genieten steeds duidelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.