Ergens in mijn achterhoofd zit een vergeten lijstje. Ik noem het maar zo, omdat ik niet weet wat voor naam ik er nou eigenlijk aan moet geven. Wat er op staat? Namen van artiesten die ik vergeet op te schrijven. Songs die in gedachten voorbijkomen op de gekste momenten. Waarbij ik dan meteen denk dat ik ze later nog even moet opzoeken op YouTube of Spotify. Dan ben ik aan het werk, lig ik op bed of ben ik aan het autorijden. Logisch gevolg: uiteraard vergeet ik het. Best lastig als het om een artiest gaat die totaal niet bekend is bij het grote publiek. En die je daardoor niet regelmatig hoort.

Dayna Kurtz is zo’n artiest. Maar wees voorzichtig met het beschrijven van haar muziek. Donkere Americana met jazz-, folk- en gospelinvloeden? Té simpel. Een stad waar ze graag is, New Orleans, hoor je heel goed in haar muziek dat ergens tussen alternatieve country en rootsmuziek in zit. Gooi er ook Gospel- en Bluesinvloeden bij, dan kom je al een aardig eind. Maar verwacht geen vrolijke boel. Want waar de meeste vrouwen in (de buurt van) deze genres het doorgaans wat luchtiger en zonniger houden, zoekt Dayna de donkere uithoeken op.

Ze stond in het voorprogramma van onder andere B.B. King, Mavis Staples en Rufus Wainwright. In Nederland is ze een graag geziene gast en dat is niet alleen omdat ze in Robert Maché (Continental Drifters) een verschrikkelijk goede gitarist naast zich heeft op het podium. Haar live-albums Here volume 1 & 2 zijn hier opgenomen.

In 2015 kwam Rise And Fall uit. Een voor haar doen wat rustigere plaat, maar daar was helaas genoeg aanleiding voor. Een beëindigde relatie en het overlijden van haar vader hakten er goed in. Deze tragische gebeurtenissen zorgden voor een eenvoudiger geluid, waardoor haar songs nog veel intenser zijn. Het is een album waar je echt even voor moet gaan zitten, zoveel droefenis en treurigheid komt er op je af. En al helemaal passend bij deze tijd van het jaar.

If I Go First gaat over liefde en de vergankelijkheid van tijd. De seizoenen gaan voorbij, de liefde blijft. De belofte om te wachten breekt je hart. Ik ben benieuwd of je het droog houdt tijdens het luisteren.

I’ll wait for you
‘Til its spell is broken
And the river wails
Her belly swollen
 
When you no longer
Rise and fall
Or thirst or hunger
Come find me in winter
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.