Music’s not about perfection; it’s about getting through the hard times, and celebrating the good. Bovengenoemde tekst is van zangeres Janis Ian. Janis is al actief in de jaren ’60 en dat doet ze niet onopgemerkt. Met Society’s Child (Baby I’ve been Thinking) schrijft ze een vlammende protestsong over rassendiscriminatie. Opgenomen in 1965, durfde de platenmaatschappij het pas in 1967 aan om het nummer ook echt uit te brengen. Het werd een hit in Amerika, maar in het conservatieve zuiden ging flink tekeer om dit nummer van de radio te weren.

Ik kende eigenlijk Janis Ian van Fly Too High uit 1979. Disco producer Giorgio Moroder zorgde met dit nummer dat zij haar eerste internationale hit scoorde. Maar haar hoogtijdagen waren eerder, in het begin van de jaren ’70. In 1975 kwam haar album Between The Lines uit. Op dit nummer staat de Amerikaanse hit At Seventeen, maar het mooiste nummer van het album is In The Winter.

You have a lovely home
Just like a picture.
No, I live alone
I found it easier
You must remember how
I never liked the party life
Up all night
Lovely wife
You have a lovely wife

And in the winter
Extra blankets for the cold
Fix the heater, getting old
You are with her now, I know
I’ll live alone forever
Not together now

Janis Ian is hier niet meer de protestzangeres, maar meer een introverte zangeres, die zich als singer-songwriter met persoonlijke teksten haarfijn de mindere kanten van het leven vastlegt. In The Winter is zo’n voorbeeld, waarbij Janis gedetailleerd met woorden speelt en zo haar verdriet bloot legt.

Na haar opleving eind ’70-er jaren, verdwijnt ze van het toneel, maar ze stopt zeker niet met muziek maken. Met haar album Breaking Silence heeft ze in 1993 nog een Grammy nominatie. De nummers gaan over de Holocaust, incest en huiselijk geweld. De protestzangeres kwam weer terug.

Terug naar het citaat wat ik bovenaan deze blog schreef, want anno 2020 in COVID-19 tijden heeft ze niet alleen nog een trouwe fanbase, maar wil ze ook met muziek troost brengen. Tijdens de eerste COVID periode schrijft ze een tekst die ze als demo opneemt. Vervolgens nodigt ze andere artiesten uit om dit nummer op te nemen. Inmiddels is er al een aparte website opgezet waar inmiddels al meer dan honderd uitvoeringen van dit nummer staan.

Better times, better times will come
Better times, better times will come
When this world learns to live as one
oh, better times will come

Van protestsong tot aan het bieden van troost.  Janis Ian blijft verrassen.

Foto: Peter Cunningham

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.