Roberta Flack is gezegend met één van de mooiste, warmste en meest rustgevende stemmen in de muziekindustrie. En ze was ook één van de meest invloedrijke pop- en soul singer-songwriters. Ze bereikte een breed publiek en scoorde goed bij pop, soul, R&B, en jazzliefhebbers. Aan gevoel en emotie ontbreekt het in Roberta’s stem en muziek nooit. In haar tijd scoorde een aantal zeer grote hits, met prachtige nummers zoals Killing Me Softly With His Song, The First Time Ever I Saw Your Face en Feel Like Making Love. Ook met Donny Hathaway scoorde ze hits, ze namen prachtige duetten op zoals Tonight I Celebrate My Love en You’ve Got A Friend. Mooier krijg je de soul en R&B muziek niet en de verdiende Grammy’s en andere prijzen bleven dan ook niet uit. Roberta was overigens één van de zangeressen die invloed heeft gehad op mijn favoriet, Whitney Houston, dus dan heb je natuurlijk al een streepje voor bij mij.

Geweldige interpretatieve kwaliteiten, kracht, kristalzuiver en emotionele resonantie. Roberta heeft het allemaal. Alleen al haar debuutalbum is er eentje zoals geen enkele andere soulartiest ze heeft gemaakt. Helaas, in Nederland kent Roberta veel ondergewaardeerde pareltjes. Jesse, If I Ever See You Again, You’ve Got A Friend, Compared To What, Let Them Talk, Will You Still Love Me Tomorrow, Bridge Over Troubled Water, See You Then, Hey That’s No Way To Say Goodbye, Go Up Moses en een briljante Bee Gees cover; To Love Somebody. Er valt nog genoeg te ontdekken voor het grote publiek in ons landje.

Voor deze bijdrage heb ik een heerlijk nummer met Caraïbische invloeden uitgekozen: Oasis, geschreven door Marcus Miller en Mark Stephens. De weelderige vocalen van Roberta in combinatie met de schitterende muziek maken Oasis voor mij één van Roberta’s favoriete nummers. Als je op een perfecte manier een Oasis (oase) wilt bezingen dan is dit de manier. Samen met die ene persoon zijn, blij om te leven. Deze uitstraling heeft Roberta perfect weten te bevangen in dit nummer. De saxofoonsolo is overigens ook een aparte vermelding waard. Ja, als een oase schijnt dit nummer als een parel in de horizon. Ik hoop dat jullie net zoals ik geraakt worden door dit nummer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.