Wanneer je het hebt over Girl Power, dan vraag ik me af wat bedoelen we dan precies in relatie tot muziek? Want is het de fysiek sterkste vrouw? Is het de vocaal sterkste vrouw? Is het een type als Beyoncé als de ultieme power-vrouw?

Voor mij gaat het bij power-vrouwen vooral om vrouwen die hun unieke kwaliteiten gebruiken om een voorbeeld voor jongeren te zijn. Waaraan ze zich kunnen optrekken en die hen troost biedt als het even moeilijk is.

In de huidige vrije Nederlandse samenleving zie ik dat deze rolmodellen steeds belangrijker zijn. Daar waar jongeren worstelen met hun ‘coming out’ zien zij in hun omgeving vaak niet voorbeelden, maar eerder een negatieve lading.

En in de media is het soms niet echt beter. Wie herinnert zich niet de Vlaamse journalist Boudewijn Van Spilbeeck die transformeerde naar vrouw en in het programma VI belachelijk werd gemaakt? Of Nikkie de Jager, die gedwongen werd tot haar ‘coming out’ en daar zelf misschien nog niet aan toe was. Het geeft jongens en meisjes die het gevoel hebben in een verkeerd lichaam te zitten een verkeerd beeld. Alsof het niet kan, niet mag, niet normaal is en het gevoel dat de maatschappij al een oordeel over hen heeft.

Die samenleving, daar wil ik geen deel vanuit maken. Ik wil graag een samenleving waarin deze jongens en meisjes, mannen en vrouwen het gevoel hebben dat ze er mogen zijn zoals ze zijn. Het goede nieuws is, voor hen is er sinds vorig jaar zo’n rolmodel; Sam Bettens! Ik ga er anders uitzien, punt. Het is niet groter dan dat.

Sam werd geboren als Sarah geboren in Kapellen en vormde met haar broer Gert het bandje The Basement Plugs, dat via The Choice, transformeerde tot K’s Choice. Met hun tweede album Paradise in Me en de hit Not An Addict veroverden zij eind 1995 België, Nederland en de rest van Europa. Ook ik was direct verkocht! Zelfs het onbekendere eerste album staat tussen mijn ceedee’s en het nummer Dad dat ook op hun tweede album staat, werd gespeeld op de crematie van mijn vader. Hierover schreef ik al eerder een blog in de Begrafenis Battle.

Tijdens de meerdere concerten die ik bezocht, stond in het begin nog een vrij liefelijk meisje (in een schoon kleedje, zoals de Belgen dat zo mooi kunnen zeggen) op het podium. Ze zong soms zachte deuntjes, maar zodra de muziek luider werd straalde ze en spatte de energie er vanaf. Datzelfde ‘meisje’ kwam in 2000, op 28-jarige leeftijd, voor het eerst uit de kast en vertelde dat ze lesbisch was. Ook zij werd hiertoe gedwongen doordat het Vlaamse roddelblad Dag Allemaal foto’s van haar publiceerde. Een verrassing was het trouwens niet voor de fans, maar ik kan me voorstellen dat het erg ongemakkelijk is als je niet zelf je moment kunt kiezen. In 2002 trouwde zij met haar vrouw Stef. Maar vorig jaar kwam er een nieuwe wending in haar leven. In mei 2019 kwam Sarah Bettens voor de tweede keer in haar leven uit de kast. Ze deelde met de wereld verder te gaan als transgender man en haar naam te veranderen in Sam. Dit keer deelde hij dit met de wereld op een door hem gekozen moment door een interview van 30 minuten met Linde Merckpoel van StuBru. Het is een prachtig interview, waarin hij veel van zichzelf laat zien. De zoektocht, het maken van de klik, de therapie, de support van zijn echtgenote; hij vertelt er openhartig over. Dat interview is absoluut de moeite waard om te kijken!

Met deze belangrijke stap nam Sam geen afscheid van de fans, maar stelde zichzelf ook tot doel een rolmodel te worden. Hij startte een vlog en neemt je mee in de reis van Sarah naar Sam. Inmiddels is hij ruim 30 vlogs verder, waarin alles vertelt en gedeeld wordt. Zelfs zijn kinderen komen aan het woord, maar er zijn ook periodes waarin er juist even niet gevlogd wordt. Gewoon omdat het dan eens even niet zo goed gaat. Over het waarom vertelt hij je later weer. Ik heb ze niet allemaal bekeken, maar boeiend is het en zeker voor iemand die voor een transformatie staat of daar als partner, kind of vriend(in) mee te maken krijgt. Je vindt zijn YouTube kanaal hier: YouTube Sam Bettens.

Het goede nieuws is trouwens dat K’s Choice niet ter ziele is en ook dat zijn stem er nog is. Er is zelfs een nieuw project ontstaan, Rex Rebel. Bij de release van de eerste singel maakte Linde weer een interview met Sam. Over Rex Rebel, maar ook met een update over hoe het met hem gaat. Dat interview kun je hier bekijken.

Het is een lange aanloop naar het nummer voor de Snob 2000. Het nummer Believe van K’s Choice, dat vorig jaar op plaats #450 stond (terug van weg geweest), staat voor mij symbool voor de worsteling die je soms hebt met jezelf en het geloof in jezelf. Het nummer staat op het album Cocoon Crash dat in 1998 verscheen. Bravely I look further than I see. Met deze pakkende tekst opent het nummer. Het doet je verder kijken naar wie je bent. Het geloof in jezelf, het soms even niet weten, het bewust zijn en het altijd door moeten gaan.

Onbewust schreven Gert en Sam Bettens misschien toen al een tekst voor de dag van vandaag. Je moet door, je wilt er niet alleen voor staan en je moet geloof in jezelf houden! Voor die jongens en meisjes, mannen en vrouwen, die worstelen met zichzelf en hun lichaam is er nu in Sam Bettens een rolmodel. Hij neemt je aan de hand mee op de reis die voor je ligt. Hij vertelt je dat het niet altijd makkelijk zal zijn. Maar je ziet ook dat het de moeite waard en waar je komt als je gelooft in jezelf.

Ik hoop dat een ieder die twijfelt in Sam de steun vindt om de stap te zetten naar wie ze echt (willen) zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.