We gaan even een gedachtenexperiment doen. Eentje die helemaal past bij dit type muziek; jaren ’80 metal met een duister randje. Je kunt net zo goed Dio, Megadeth of Judas Priest nemen, maar ik heb gekozen voor Iron Maiden, vooral omdat ik me met deze muziek helemaal terug kan begeven in die jaren ’80. The Prophecy maakt deel uit van het conceptalbum Seventh Son Of A Seventh Son en is doorspekt met science fiction, goed-slecht, de dood en apocalyptische thema’s. Voor het gedachtenexperiment kun je het hele album (of dus een ander apocalyptisch metal album) gebruiken, maar met het nummer The Prophecy kom je snel tot een hoogtepunt in dit experiment. Klaar voor? Daar gaan we…..

Ga na acht uur naar een supermarkt in je omgeving. Ik deed dit experiment in een hedonistische Albert Hein in één van de rijkste wijken van mijn stad. Voor degenen die uit interesse op Iron Maiden hebben gegoogeld en zijn uitgekomen bij deze blog: we leven nu in oktober 2020 en hebben sinds kort in Nederland een enorme ommekeer van ‘bijna geen mondkapjes’ naar ‘de meesten dragen een mondkapje’.

Oké, je bent aangekomen in de supermarkt, je pakt je winkelwagentje en nu komt het belangrijkste: je zet je koptelefoon op en in gedachten denk je dat dit je walkman is uit 1988. Je doet je ogen dicht, waant je terug in 1988. Je was nog jong, had misschien lang haar (m/v) en het was het jaar dat Yvonne van Gennip drie gouden medailles won op de Olympische spelen. Je voelt je helemaal in 1988 nu, mocht je dit gedachtenexperiment extra kracht bij willen zetten met enige verdoving die je destijds gebruikte, zorg dan dat je dat al voorafgaande je bezoek aan deze supermarkt hebt gedaan. Zet nu de muziek aan en laat het heel goed op je inwerken. Goed… je bent nu in 1988 en je gaat helemaal op in de muziek die je hoort via je koptelefoon.

Now that I know that the right time has come
My prediction will surely be true
The impending disaster it looms
And the whole of the village is doomed

Het eerste couplet is begonnen, je doet je ogen open en bent dus in 1988 waar Nederland de EK finale heeft gewonnen en nog maanden daarna wordt nagenoten van deze saamhorigheid. Je gaat de supermarkt in, je hebt nog wel meegekregen en in de gaten dat je een mondkapje op hebt. Iedereen ontwijkt elkaar en houdt afstand. Dat staat ook aangegeven ‘houd 1½ meter afstand’, dus jij doet dat ook maar. Ondertussen zijn er mensen die dit toch niet doen. Je muziek dendert verder en wordt onheilspellender. Wat gebeurt hier? Waarom dragen al deze mensen mondkapjes en waarom doen sommige mensen dat niet? Wie is de vijand? Wie brengt de duisternis? Waarom zijn er schappen afgesloten met rood-witte linten en staan er bewakers bij? Wat is de duistere macht of ziekte die zich meester van je wil maken? Zit het in die flessen met wijn en bier? Wie is goed en wie is slecht? Met mondkapje of zonder mondkapje? Wie is de zevende zoon van de zevende zoon die al het onheil van Lucifer (de duivel) over ons uitstort?

Now that they see the disaster is done
Now they put all the blame on to me
They feel I brought on a curse
Don’t they know that the torment it stays with me?
Knowing that I walk alone
Through the eyes of the future, I see
They don’t even know what fear is
Don’t they know I’m the one who is cursed?

Purgatory beckons, souls lost forever
Life after death or heaven hereafter
Heard the call of the seven whistlers again
Now Lucifer laughs, Hell awaits

Veel winkelgenot in uw supermarkt gewenst met dit gedachtenexperiment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.