Het klimaat verandert; de temperaturen stijgen. De zomer van 2020 staat op de zesde plek in de gemiddelde etmaaltemperatuur met 18,3°C, gemeten vanaf 1947. De lijst wordt fier aangevoerd door de zomer van 2018 (met 18,9°C) gevolgd door 2003, 2019, 2006 en 1976. De laatste is tevens het droogste jaar ooit. De zomer begon in feite namelijk al in april toen er al veelvuldig zomerse dagen werden gemeten en er amper neerslag viel. Overigens volgt ook hier de zomer van 2018 op de voet.

Al de zonnewarmte nodigt uit voor festivals, maar deze zomer moesten we het doen met YouTube en andere videokanalen om naar onze favoriete artiesten te kijken en te luisteren. Releases van nieuw werk werd op de lange baan geschoven, maar omdat de Coronagolf als een getijde weer teruggekeerd is om voorlopig toch nog even te blijven besluiten veel artiesten alsnog hun materiaal uit te brengen. Maar ja, zonder concerten valt er weinig te promoten. Muziekmagazines maken een selectieve keuze en wat mij –  in ieder geval – opvalt is dat ze voor de min of meer gevestigde waarden kiezen en nieuwe zangers en bands hierdoor de boot missen. Van streamingdiensten hoef je het als beginnende artiest of band niet te hebben, want zij betalen de ruime som ad € 0,0042 per draaibeurt.

En dus worden ze creatief, want in de mailbox van Snob 2000 stond ineens het volgende: Please would you consider a suggestion for your playlist ? Unfair, a ballad, maybe our most subtly mutant song. One you can curl up in and sail away, as smooth as Archive, Hooverphonic, Radiohead or Morcheeba. Geen valse bescheidenheid dus. Het is ook bijna logisch, want op de vraag welk album ze zouden kiezen wanneer ze er maar eentje mochten houden kwam drie keer Radiohead boven water en Thom Yorke is hun idool. Nu wordt de Snob-playlist natuurlijk samengesteld door de stemmers in november, maar dat kon Deleo niet weten. Hun origine is namelijk Montpellier, Zuid-Frankrijk. De geboortestad van Juliette Gréco en singer-songwriter Émilie Simon en in de 16de eeuw voor een korte tijd de verblijfplaats van Nostradamus.

Deleo is in 2017 opgericht door Denis Navarro en zangeres Eléonore, zodat de samenvoeging van beider namen de bandnaam opleverde. Er komen nog drie bandleden bij en vanaf het prille begin schrijven ze hun eigen materiaal. Gisteren kwam hun debuut EP uit: Unfair, geproduceerd door niemand minder dan James Sanger. De trotse bezitter van 4 Brit Awards, 18 Grammys, 17 Top 10 Albums en 5 Top 5 singles. Producer van onder andere U2, Phil Collins, Manic Street Preachers, The Cure, Faithless en Dido om er maar een paar uit de lange, lange lijst te noemen. Gezien de titel van de EP zou het niet fair zijn er niets over te bloggen. Het debuutalbum staat voor het voorjaar van 2021 op de rol.

De muziek is een combinatie van Rock en Electro en met name het titelnummer is een lekkere oorworm. Het onderwerp van het lied is schizofrenie. Het is een ziekte die bij één op de honderd mensen voorkomt en met name in de leeftijdscategorie van zestien tot vijfendertig jaar. In de clip staat een vrouw centraal die de grip op de realiteit verloren heeft en een vorige romantische relatie idealiseert. Geen alledaags onderwerp, maar muzikaal steekt het heel goed in elkaar. Mooie sferische muziek oplopend naar een lekkere beat met de loepzuivere stem van de zangeres. Ik word er in ieder geval vrolijk van.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.