Muziek is een prachtig medium om andere mee te nemen naar een andere, soms wonderlijke wereld. Afgelopen jaar verscheen het album De Niemanders van de gelijknamige bands. Niemanders een prachtig Nederlands woord voor nobody. Feitelijk is het een project waarbij centraal staat: Wat zou er met je gebeurd zijn als je op cruciale momenten in je leven een andere kant was opgegaan en in de gevangenis was beland?

Het resultaat is een album waar de inspiratie is opgehaald bij en met gedetineerden. Prachtige nummers, misschien niet het meest gemakkelijke album maar dat is het gevangenisleven ook niet. De eerste single van het album was “Die ogen”. Op hun eigen site omschrijven ze het nummer met de volgende woorden; “de beklemming en kilheid van de eerste dagen detentie, misschien wel het zwaarste lied van het album. De song is geconstrueerd uit gesprekken met een jonge Amsterdamse gedetineerde: ik was een handelaar in dagdromen en verkocht mezelf een nachtmerrie.

En inderdaad het is een zwaar nummer, maar ook zwaar mooi, zo’n nummer wat je binnen komt. De beklemming waar Rocco Osterman en Wout Kemkens, de mannen van De Niemanders, voel je letterlijk, het nummer zuigt je mee naar die plek waar je niet wilt zijn.

Nu voel ik die ogen,
in mijn rug, in mijn rug.
Ik zie het onderhuidse,
hoor mezelf denken Oh man wat doe ik nu

Ik zou het iedereen willen aanraden luister naar het nummer, luister naar het album. Het is naar mijn mening met passie en liefde gemaakt, weg van de gebaande wegen, zeer divers en toch zijn de nummers verbonden met elkaar. Het leven vanuit het gevang, Als het gaat over ondergewaardeerde liedjes dan hebben we hier weer één te pakken en eigenlijk geldt dat voor het hele album.

De muziek is prachtig om ook tekstueel valt er veel te genieten, de rauwe werkelijkheid omgezet in prachtige beeldende tekst: er lopen hier mensen rond die zo rot van binnen zijn dat er paddenstoelen in hun kop groeien. Wat kan muziek toch prachtig zijn zeker als muzikanten zoals De Niemanders het op deze manier gebruiken, dan is muziek net iets meer, dan is het kunst.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.