Wat Smells Like Teen Spirit is voor de alternatieve rock van de jaren ’90 is Jesus Freak voor de reli-rock uit datzelfde decennium. Voor de reguliere muziekliefhebber is deze waarschijnlijk volledig voorbij geschoten, maar toch heeft het nummer heel even mogen ruiken aan de Top 40. Het bleef echter bij ruiken op afstand, want hij bleef op nummer vier in de Tipparade steken. In alternatieve kring is dit nummer niet onopgemerkt gebleven en staat bijvoorbeeld nog steeds op de stemlijst van KINK en de Snob 2000.

Ik zal eerst even teruggaan naar de jaren ’80 en ’90 in christelijk Nederland. Het waren tijden waar festivals als Flevo Totaal en de EO Jongerendag hoogtij vierden. Op het eerstgenoemde festival heeft DC Talk één keer opgetreden. Naast dit soort grote events, bestond er ook een soort ‘clubleven’ voor christelijke jongeren en hadden (en hebben nog steeds buiten coronatijd) veel kerken een eigen sociëteit, ‘soos’ genoemd, waar jongeren met gelijkgestemden bij elkaar kwamen en waar over het algemeen gospel en reli-rock werd gedraaid. Afhankelijk van de denominatie werd er wel of niet gedanst.

Als goedgelovige jongen heb ik ook wel eens pogingen gedaan om aan deze gezelligheid deel te nemen, maar dat is toch bij enkele keren gebleven omdat ik vooral de muziekkwaliteit niet te hachelen vond. Liever ging ik naar een goeie ‘seculiere’ club of kroeg om van metal, wave en de opkomst van Indie-rock te genieten. Reden dat het succes van dergelijke bijeenkomsten en festivals is afgenomen, is dat de nieuwe generaties (gelukkig) niet meer zo zwart wit zijn in hun keuzes. Daar kunnen veel generatiegenoten van mij (en ouder) veel van leren; je kunt zijn wie je bent wat je ook maar gelooft of juist niet gelooft (beide kanten uit!!).

DC Talk staat voor Decent Christian Talk en dat is zeker ook wat ze plachten te doen in een populaire stijl. Ze zijn begonnen als hiphop trio en toen de grunge in de jaren ’90 opkwam heeft het trio besloten er een rock/grungesaus overheen te gieten en dat was een briljante zet. Het album Jesus Freak met het opzwepende titelnummer werd een groot succes en verkocht meer dan twee miljoen exemplaren. Zo goed is het nooit meer geworden en ook muzikaal gezien niet. Nog steeds wordt Jesus Freak op allerlei manieren heruitgebracht en uitgemolken, maar helaas nooit meer geëvenaard.

Jesus Freak zelf is gewoon een heerlijk nummer dat je meteen pakt en meeneemt. Of de tekst je nu aanspreekt of niet, het past helemaal in de jaren ’90 en daarom verbaast het me ook niet dat deze op de groslijst van KINK en de Snob 2000 staat. Terecht lijkt me, maar luister zelf en oordeel….. of juist niet en doe zoals degenen die geboren werden toen dit nummer uitkwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.