Eddie van Halen op 65-jarige leeftijd aan keelkanker overleden, ik las het gisteravond op het internet en het liet me niet koud. Eddie van halen dé gitarist van de band Van Halen. Nederlandse jongens, dat moest in Nederland altijd wel benadrukt worden die met hun muziek vanuit Amerika de wereld veroverde. Als ik aan Van Halen denk, denk ik aan Alfred Lagarde met iedere dinsdagmiddag het Betonuurtje waar ik voor de eerste keer kennis maakte met de broers Van Halen, David Lee Roth en bassist Michael Anthony. Running With The Devil was de kennismaking en tot op de dag van vandaag heeft dat nummer iets magisch. Het was geweldig toen der tijd, en nu nog, dat nummer knallend uit je transistorradio en je moeder die vroeg of het allemaal niet wat zachter kon. Nee mam, bij Van Halen kan dat niet.

En gisteren dus bericht dat deze gitaaricoon is overleden, een man die van grote invloed is geweest op bijna iedere gitarist. Eddie van Halen de man die geluiden uit zijn gitaar kon halen die weergaloos waren en natuurlijk wereldberoemd door de two hand tapping techniek, die hij niet opeist maar wel bekend maakte. Op het eerste album staat natuurlijk Eruption waar hij laat horen hoe het moet op een elektrische gitaar en op Van Halen 2 staat Spanish Fly met een akoestische gitaar. Het is en blijft geweldig om naar te luisteren en als je op YouTube  kijkt het gemak waar Eddie het doet is indrukwekkend.

Het leven van Eddie was niet allemaal geweldig: verslavingen en afkickklinieken. Hij heeft het allemaal meegemaakt en gezien. Bandjes gedoe waardoor er weer andere zangers kwamen, afijn zoals dat gaat bij bands. Feit blijft dat Eddie van grote invloed is geweest, niet alleen op muzikaal gebied maar ook op het gebied van techniek. Verschillende gitaarbouwers hebben met hem samengewerkt. De gitaar van Eddie wordt ook wel de Frankenstein-strat genoemd; de kleurstelling en het ontwerp zijn eigendom van Eddie. Fender heeft er ooit 300 in detail nagemaakt en de prijs voor die gitaar begon bij 24.500 dollar.

Maar goed gisteren maakt zijn zoon bekend dat zijn vader Eddie van Halen van ons heen is gegaan. Wat hij achterlaat is uniek en mooi, en het klinkt misschien dramatisch maar er sterft ook een stukje van mijn jeugd. Eddie is en blijft een virtuoos.

Foto: Eddie van Halen 2de van rechts

One comment

  1. RIP Eddie.

    Runnin’ with the devil was één van mijn eerste kennismakingen met rockmuziek. 10 jaar in die tijd, totaal geen idee van muziek, maar dat nummer was wat. En het klinkt nog steeds fris, na al die tijd. Een held is heengegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.