We hoeven er niet omheen te draaien: het vorig jaar uitgekomen titelloze album van Rammstein behoort tot het allerbeste wat de band gemaakt heeft en staat op dezelfde hoogte als Sehnsucht en Mutter. Niet dat ik de albums daarna slecht vindt, maar het leek een beetje alsof de echte lucht en ambitie eruit gelopen was. De tien jaar die de mannen genomen hebben om een nieuw album te maken bleek een noodzakelijk kwaad.

Over Deutschland hebben mede-blogger Danny den Boef en ik al enthousiast geblogd, maar desondanks kwam dit meesterwerk niet hoger dan de 74ste plek in ons kikkerlandje. Een gevolg van het matige onderwijs dat de jeugd de Duitse taal nauwelijks meer beheerst? Of vanwege de overkill aan Engelstalige muziek op de radio? De tweede en derde single (Radio respectievelijk Ausländer) worden in de Duitstalige landen wederom (grote) hits. Misschien omdat de onderwerpen minder controversieel waren? Aan de clips kan het nauwelijks gelegen hebben, want ook deze waren weer van grote klasse.

Radio gaat over het leven in de voormalige D.D.R. vanaf 1949 tot de val de Muur. Wir durften nicht dazugehören. Nichts sehen, reden oder hören. Het was namelijk verboden naar de Westerse radiozenders te luisteren. Jenes Liedgut war verboten. So gefährlich fremde Noten. En ondanks de zware straffen en de angst dat de buren voor de staatspolitie konden spioneren werd er veel naar geluisterd. Meine Ohren werden Augen.

De staat voerde een verloren strijd, wat in de clip met name door de vrouw met het ontblote bovenlijf op de barricaden neergezet wordt: Mein Radio gehört mir. Geheel in stijl met de Women’s Liberation-beweging uit eind jaren zestig. Maar ook in de scene waar de politie binnenvalt, maar de bandleden niet neer te knuppelen zijn.

Rammstein stelt dat de radio het recht op informatie is. En de mannen hebben recht van spreken, want ze zijn in de D.D.R. opgegroeid, waar ze in de tachtiger jaren een punkbandje waren. In hun biografie zeggen ze dat zonder deze achtergrond er geen Rammstein geweest zou zijn. Was de D.D.R. toch nog ergens goed voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.