Ennio Morricone was de grootmeester van de filmmuziek. Gedurende zijn leven componeerde hij liedjes voor ongeveer 500 films en televisieseries, schreef rond de 100 popliedjes en ook nog een stuk of 150 klassieke composities. Hij overleed op 6 juli van dit jaar, maar liet een ongelooflijke erfenis achter.

Begonnen in de jaren ’40 behoorde hij tot een van de meest invloedrijke componisten van zijn tijd. En ook na de millenniumwisseling was hij nog actief, met als hoogtepunt zijn Oscar in 2015 voor de muziek bij de film The Hateful Eight.

Maar ook veel artiesten en bands lieten zich door hem inspireren. Radiohead en Massive Attack bijvoorbeeld. En Metallica begint hun concerten altijd met Morricone’s Ecstacy Of Gold. Maar ook Muse en Ramones gebruik(t)en muziek voor dergelijke doeleinden.

Zelf leerde ik Ennio Morricone kennen door onze traditionele kaartavonden op zaterdag met het gezin. Ik heb het er in mijn blogs al vaker over gehad: de ‘kaartmuziek’ van de cassettebandjes van mijn vader die deze avonden extra sfeer gaven. Op een van die cassettebandjes stond een nummer van Ennio Morricone. Een nummer waarvan ik lang heb gedacht dat dat nummer Once Upon A Time In The West was. Precies: de titelsong van die ene film.

Afgelopen jaar, toen ik bedacht had om dat specifieke nummer van Ennio Morricone voor een van onze popquizzen te gebruiken, kwam ik er echter achter dat míjn nummer niet die Top 2000-knaller was, maar Farewell To Cheyenne heette. Een plaatje, dat dus helemáál niet zo bekend was en daarmee helaas óók niet zo geschikt voor onze popquiz. Maar daarom wel weer perfect om het hier in de spotlights te zetten.

2 comments

 1. Hoi

  Ben je je bewust van dat een van de rollen in de film Cheyenne was.

  Het nummer komt dus wel uit de film,

  grt

  Ruud

 2. Hoi Ruud,

  Dank je wel voor je reactie. Ik wist idd dat het uit de film was, maar dacht in eerste instantie dat het liedje ‘Once Upon A Time In The West’ heette. Maar dat was dus niet zo 🙂

  Gr. Erwin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.