De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Als Wende zingt dan gebeurt er iets. Of dat nu in het Frans, in het Nederlands of in het Engels is, ze serveert het lied op een prachtige zilveren schaal en stort haar lied over je uit. Ik weet niet of ik haar stem écht mooi vind, want bij Wende worden je oren gevisualiseerd. Iets dat maar weinig artiesten kunnen, maar plaats haar gerust in een rij tussen Shaffy, Piaf of Aznavour. Dat kunnen toch niet veel mensen zeggen. Ook van deze artiesten vind ik de stemmen niet persé heel mooi, maar ze schuiven hun gevoel onder je huid en Wende Snijders doet dat ook.

Wende is daarmee een kunstenares die niet voor niets tot haar recht komt in het theater. Maar zelfs zonder het podium heeft ze de timing om op album door je geluidsinstallatie heen te komen. Na een aantal Franse albums, voegde ze Engels toe aan haar repertoire en eerlijk gezegd maakt het niet uit en blijft ze ook in het Engels een chansonnière. Op het album Last Resistance waar tevens een theaterversie van is slaat ze muzikaal gezien een andere weg in, hoewel ook voorheen haar muziek vele kanten op ging. Deze keer wordt elektronica, beats en samples toegevoegd aan haar muziek. Ik vind het van grote klasse dat ze in al deze richtingen toch dat theatrale in haar stem blijft houden. Sterker nog: de Duitse producers Nackt en Tilman Hopf, met wie zij in Berlijn samenwerkte, brengen dit aspect nog eens extra naar voren in nummers zoals The Garden.

In The Garden worden we door Wende uitgenodigd om binnen te komen en bloemen te plukken. Een geheimzinnige oosters klinkende sample die samen met de beat een trance inzet en uitmondt in een lekker dansbaar nummer. Wende vraagt je vooral niet weg te gaan uit haar tuin en te blijven genieten. Laten we dat maar doen dan.

Won’t you stay until the moonrise?
Lay your head down fall asleep
When you wake up in the morning
I’ll be there, so come to me

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.