De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

The Trials Of Van Occupanther is waarschijnlijk een van de meest ge(s)laagde Indie pop albums van de zeroes. Nummers als Roscoe, Young Bride, We Gathered In Spring hebben vele instrumenten en harmonische samenzang die je niet veel tegenkomt. Tegelijkertijd vind ik het erg lastig in te schatten waar sommige van de nummers over gaan. Ik vermoed dat het een concept album is geworden, waarbij het thema te maken heeft met de 19de eeuw en het leven in de V.S. (groot vraagteken; indien niet correct laat het me weten).

Maar de nummers zijn geweldig en origineel. Ik ken weinig nummers dit millennium die met een intro met een fluit beginnen in ieder geval. Los daarvan is de compositie heerlijk: harmonieuze fluit, met piano, gitaar en zang. Lekkere solo ook. Maar het is meer dan dat. De combinatie van muzikale harmonie en de tekst waarin een hang naar thuis zijn zit, is wat mij zo trekt in dit nummer.

Bring me a day full of honest work
And a roof that never leaks
I’ll be satisfied

Meer heeft de personage in de tekst niet nodig: eerlijk werk en een niet lekkend dak (dat laatste is in de kern natuurlijk ook rete-irritant, laten we wel wezen). En dat gevoel satistfied te zijn wordt versterkt door de pak ‘m beet 40 keer dat zanger Tim Smith ‘ think I’ll head home’ zingt natuurlijk. En eerlijk is eerlijk, ik interpreteer de tekst redelijk vrij, omdat er meer zinnen in staan die ik niet goed kan plaatsen (she never mentions a word to me, she reads Leviathan, wat heeft dit politiek filosofisch boek van Thomas Hobbes hiermee te maken?)

Desalniettemin geeft het nummer mij het gevoel dat ik ervaar als ik de laatste kilometers van een verre fietstocht volmaak en ik Utrecht op de gemeentelijk bebouwde kom bord zie staan, of na een drukke werkdag in een bedompte trein uitstap en mijn fietspak uit de drukke stalling, of het moment dat je de voordeur opent van je huis na een lange periode weg te zijn geweest en je de geur van je huis opsnuift. Uiteindelijk is er niks fijner dan tevreden ‘thuis’ komen en als je dat gevoel ook nog eens in die lekker muziek weet vast te leggen, dan krijg je dit fijne nummer.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.