De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Ik weet nog steeds niet wat het is met sommige bands uit het Verenigd Koninkrijk. Aan mijn (persoonlijke) lijstje van ‘Het begon zo leuk en nu vind ik ze saai’ heb ik een tijdje geleden ook Two Door Cinema Club toegevoegd. Maar waar ik meestal na twee albums afhaak, vond ik het hier al na één album wel genoeg. Misschien ligt het aan het genre. Indie-poprock waar je uitstekend op kunt dansen, doet het niet zo goed in mijn CD-kast. Het heeft een zeer beperkte houdbaarheid, vind ik. Daarentegen is het prima vulling voor vrolijke playlists. Geheid dat je in een goede mood belandt, en blijft.

Het klassieke verhaal: drie Noord-Ierse schoolvrienden vinden elkaar in Bangor, 2007. Het eerste bandje wordt geen succes, de tweede poging wel. Ze skippen hun studie en gaan serieus aan de slag. Een EP (Four Words To Stand On) slaat zó goed aan, dat de heren wéér een studio induiken. Maar nu om een album te maken. Tourist History komt eind februari 2010 uit, nadat eerst drie fijne singles het pad geplaveid hebben. De plaat is meteen een daverend succes. Net als hun optredens, want een beetje podium of festival wil de band hebben. En dat gaat in 2011 gewoon door. Vijfde single What You Know wordt zelfs hun grootste hit. Ook in de rest van de wereld worden de aanstekelijke liedjes omarmd.

In de nazomer van 2012 komt de volgende schijf uit. Geproduceerd door Jacknife Lee (van onder andere Bloc Party, Weezer, de laatste twee R.E.M.-platen) en een wat meer serieuze sound. Veel minder energieke songs, de band lijkt volwassen geworden. Die trend zet door op een volgende EP en twee albums. Hun laatste werk (False Alarm, juni 2019) werd ook goed ontvangen. Niet door mij. Heel eerlijk, ik mis dan al een tijd de power van Tourist History. Wat werd en word ik vrolijk van die sound. Een somber wintergevoel verdwijnt meteen, hoe toepasselijk als een track als Something Good Can Work voorbij komt. Toch snap ik goed dat de heren niet wilden blijven teren op het succes van hun eerste boreling, en vooruit wilden. Ze zijn hoorbaar gegroeid. Maar dat energieke, dat stuiterende, het had van mij nog een paar jaar langer mogen duren. Undercover Martyn, je rent naar de radio want het volume moet gewoon omhoog. Juist in deze tijd waarin een virus prima bezig is om de sfeer te verzieken, zoek je naar iets waardoor je lichaam blijvend blije stofjes aanmaakt. Oh, er is trouwens een deluxe edition uitgebracht met remixen van de singles. Niet iedere versie is geslaagd, maar dat is een kwestie van smaak.

Hét prijsliedje op Tourist History is voor mij What You Know. Dat nummer gooit me meteen in de hoogste versnelling wanneer ik even moeite heb om op gang te komen. Het openende gitaarriffje, aangeslagen door Alex Trimble, haakt je mee als in een niet te ontwijken harpoensalvo. De funky baslijn van Kevin Baird en de licks van Sam Halliday doen de rest. Of zijn het de dansende dames in de video?

De mannen wilden What You Know eigenlijk als eerste single, maar label Kitsuné ziet meer heil in Something Good Can Work. Uiteindelijk kwam het toch nog goed. Want in de Verenigde Staten werd What You Know de springplank naar succes voor het trio. Een song over touren, on the road zijn. Afscheid nemen van de naasten, en ergens weer een keer thuis komen. Het leven dat ze willen leiden, en dan moet je dingen opgeven. Zaken die later ook nog wel kunnen. Het hoort bij het leven als artiest.

Maybe next year I’ll have no time
To think about the questions to address
Am I the one to try to stop the fire?

I wouldn’t test you
I’m not the best you could have attained
Why try anything?
I will get there
Just remember I know

And I can tell just what you want
You don’t want to be alone
You don’t want to be alone
And I can’t say it’s what you know
But you’ve known it the whole time
Yeah, you’ve known it the whole time

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.