De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Thuis. Deze zomer zijn we vooral thuis. Het door velen zo geliefde reizen was een tijd niet mogelijk – grenzen waren gesloten – en sinds het weer mag wordt het niet echt gestimuleerd. Als je toch wilt, dan per fiets of auto, bij voorkeur in eigen land. Bus, trein of vliegtuig naar verdere bestemmingen zijn weinig populair vanwege het mondkapje en de eventuele quarantaine of geheel niet mogelijk. En ga je dan weg, voel je je dan thuis waar je bent? Voelt die plek, die omgeving comfortabel, want een unheimisch gevoel is niet bepaald vakantie. Dan kun je beter thuis blijven.

Na de aanslagen begin deze eeuw in Londen, Madrid en New York kwam de gedachte bij me op: als dit doorzet, waar zijn we wel veilig? Australië, Nieuw-Zeeland? Nu met Corona is dat helemaal een loze gedachte, want het virus is overal. Kómt overal. En als je al zou willen vertrekken naar een veilige bestemming – mocht die er zijn, Siberië? – voel je je dan thuis? Eigenlijk kan ik deze vraag beter stellen aan alle vluchtelingen. Zij laten alles achter. Het meest waardevolle bezit dat zij mee kunnen nemen is hoop. Hoop op een beter, maar vooral een veiliger leven. Een belangrijke voorwaarde voor het thuisgevoel.

In 2004 maakte Zero 7 een mooi liedje over de zoektocht naar dat thuisgevoel: Home. Het staat op hun tweede album When It Falls. De basis van Zero 7 is het producersduo Henry Binns en Sam Hardaker die, voordat zij met Zero 7 startten, proef draaiden met sampling op Kid A van Radiohead en enkele remixes maakten. Bij hun platen en optredens worden zij geholpen door verschillende sessiemuzikanten en zangers/zangeressen. Ik leerde de band kennen via het heerlijke downtempo, door Mozez gezongen I Have Seen van hun debuut Simple Things.

Ook Home werd als single uitgebracht. De grote kracht van het nummer is het loepzuivere stemgeluid van de Deense Tina Dico, in eigen land een succesvolle singer-songwriter. Het uitgangspunt van het lied is wat bescheidener, geen angst voor Corona, een dictatuur, een geloof, een terreurbeweging of andere oorzaak van oorlog. Nee, Home gaat over verloren zijn in de grote stad. Je bekeken voelen en je daardoor voorzichtig en aangepast gedragen, niet willen opvallen. Opgaan in de omgeving. Tina redt het niet meer alleen en vraagt om een plek waar ze alleen met jou kan zijn; een thuis. Met Tina en Zero 7 moet dat lukken.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.