De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Het nummer California Bloodlines van John Stewart is een poëtisch en melancholisch meesterwerkje. Het beschrijft de band van Stewart met zijn geboortegrond, zijn thuis. De plek die hij meedraagt in zijn hart, waar ter wereld hij ook is.

Oh, there’s California bloodlines in my heart
And a California woman in my song
Oh, there’s California bloodlines in my heart
And a California heartbeat in my soul

Nu ben ik zelf nooit in Californië geweest, maar de melancholie en de liefde in dit nummer weten wel te raken. Net als het hele album waar dit nummer vandaan komt, het tweede solo-album van John Stewart, ook met de titel California Bloodlines.

Dat album wordt over het algemeen gezien als het meesterwerk van John Stewart, een folk album met country invloeden zoals het zelden is gemaakt. Tegelijk met de opname van California Bloodlines – in 1969 – is in dezelfde studio een zekere meneer Bob Dylan, met een aantal van dezelfde muzikanten, bezig met zijn album Nashville Skyline. Je kunt de albums tot op zekere hoogte een beetje met elkaar vergelijken, maar wellicht is California Bloodlines wat mooier. Zeker eens beluisteren, dus.

Het is zeer wel mogelijk dat je fan bent van Bob Dylan terwijl je wellicht nooit had gehoord van John Stewart. Dat is eigenlijk erg jammer, want ondanks dat hij niet heel veel commercieel succes heeft behaald als solo-artiest heeft John Stewart toch op zijn manier indruk gemaakt en was hij invloedrijk. Het is dus zeker de moeite waard om wat meer kennis te maken met Stewart, de man in de schaduw van de roem. Zijn muzikale erfenis zou namelijk een grondige herwaardering mogen krijgen.

Zo zat Stewart onder andere in de band The Kingston Trio, tussen 1961 en 1967. The Kingston Trio was een ontzettend belangrijke folk-act. Vanaf eind jaren ‘50 was dit trio verantwoordelijk voor het populair maken van het folk genre. Het waren de wegbereiders voor acts als Bob Dylan en Joan Baez, en zeker niet te onderschatten. Al wordt er af en toe wat laatdunkend over gedaan vanwege het populaire karakter van de muziek.

Vlak voordat Stewart The Kingston Trio in 1967 verliet schreef hij het nummer waar hij wellicht zijn grootste succes mee heeft behaald: Daydream Believer: het werd opgenomen door The Monkees en werd een nummer één hit. Het duurde uiteindelijk twaalf jaar voordat Stewart zelf hitparade succes had als solo-artiest. In 1979 bracht hij een album uit geïnspireerd door de populaire muziek van die tijd, de disco. Bombs Away Dream Babies werd, met name door de hulp van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham, zijn grootste verkoopsucces. De single Gold behaalde een nummer vijf positie in eigen land. Als veertigjarige was hij ineens even een popster. Zelf heeft hij er naar verloop van tijd afstand van genomen, het nummer vond hij leeg en nietszeggend, het was een moetje voor de platenmaatschappij.

Stewart is uiteindelijk nog jarenlang actief geweest als songwriter en solo-artiest. Klinkende namen als Rosanne Cash, Nanci Griffith en Joan Baez hebben nog nummers van hem opgenomen. Zijn laatste album kwam uit in 2006. In 2008 overleed Stewart. In Californië. Uiteraard. Want daar kwam hij vandaan.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.