De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

We steken vandaag in gedachten een klein stukje de grens over voor een bezoekje aan Het Zesde Metaal, de band rondom het West-Vlaamse zanger en acteur Wannes Capelle. Het ambachtelijke, veelal ingetogen werk van Wannes verraadt zijn Kleinkunstopleiding, overigens pas nadat de goede man eerst Godsdienstwetenschappen had gestudeerd. Blijkbaar een prima combi om in het latere leven songteksten van wereldniveau te schrijven, want daar grossiert Het Zesde Metaal al heel wat jaren in. Songteksten over de grote en kleine zaken des levens, waarbij de blik vaak naar binnen is gericht, want doorgaans bieden de teksten van Wannes prachtige inkijkjes in de zielenroerselen van de mens in het algemeen, al dan niet in autobiografische vorm in zijn eigen ziel in het bijzonder.

Op het in 2014 verschenen derde album, Nie Voe Kinders” vinden we onderstaand nummer terug, dat op dusdanig veel niveaus aansluit bij de Corona-zomer van 2020 dat je haast gaat denken dat Wannes de Corona-crisis voorzag toen hij dit lied schreef.

Laat mie maar doen, ik bluvve binnen,
Dag zonder schoenen, dag zonder zinnen

Het zacht wiegend tempo doet al erg zomers aan, en de tekst beschrijft de ultieme Staycation. Een dag zonder de deur uit te gaan, een dagje onthaasten. Het is de Lockdown avant la lettre. De zanger beschrijft hoe de ik-persoon vanuit het raam contemplatief naar beneden kijkt, de naar binnen gerichte blik naar buiten gericht. Dit alles nog eens benadrukt in een fijne video. Hij beschrijft ons al die mensen die daar druk bezig zijn als kleine insecten, en heeft besloten zelf een dag helemaal niks te doen. Voor één dag de klok even stilzetten, de agenda leegmaken, en vooral het hoofd leegmaken. Precies wat je ervaart als op vakantie zou gaan. Onthaasten is in feite vakantie tot kunst verheven.

Volg ons op Spotify:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.