De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

We blijven thuis deze zomer. Dat is niet eens zo’n slecht idee. Het is leuk dat we de wereld over kunnen vliegen, maar het betekent ook dat ziektes zich vliegensvlug kunnen verspreiden. De laatste keer dat ik heb gevlogen, was twee jaar terug. Een kippeneindje, van Eindhoven naar Kopenhagen en terug. Ik had liever de trein gepakt, maar dat was belachelijk ingewikkeld. Een beter milieu begint bij jezelf, maar het moet wel praktisch zijn.

Er leek geen einde aan de zomer van 2018 te komen. Het warme weer begon eind maart, half oktober fietste ik nog met twintig graden door Zeeland. Feels Like Summer zal voor mij altijd met die eindeloze zomer verbonden blijven. Terecht dat Donald ‘Childish Gambino‘ Glover een plek in de eregalerij van de hiphop heeft gekregen met This Is America, maar ik heb meer met het soulvolle, zwoele Feels Like Summer.

In die song spreekt Glover z’n zorg uit over een wereld die steeds sneller draait. Kunnen we de aarde niet even stil zetten?

Seven billion souls that move around the sun
Rolling faster, faster, not a chance to slow down

De gevolgen zijn duidelijk.

Every day gets hotter than the one before
Running out of water, it’s about to go down
Go down
Air that kill the bees that we depend upon
Birds were made for singing, wakin’ up to no sound
No sound

In de jaren zeventig zong Marvin Gaye What’s Going On. Die elpee ging over discriminatie, en de Vietnamoorlog, maar ook over de teloorgang van het milieu. Beach Boy Dennis Wilson nam het dezelfde decennium nog Pacific Ocean Blue op, een themaplaat waarop hij ook de milieuproblematiek bezingt. We zijn veertig jaar verder, de klimaatproblemen lijken alleen maar groter geworden. Feels Like Summer past mooi in die traditie.

We blijven dus thuis, en als je het clipje bij Feels Like Summer bekijkt, is dat helemaal niet erg. In die video loopt Childish Gambino door een wijkje waar de lome sfeer van een zomer in de stad hangt. De zon staat hoog aan de hemel, op straat spelen Nicki Minaj en Travis Scott met blokken en wast Will Smith z’n auto. Kanye wordt getroost door Michelle Obama. Rihanna mediteert. The Weeknd, Ty Dolla $ign en Frank Ocean zijn aan het touwtrekken met A$AP Rocky, Solange en Willow Smith. Janelle Monaé en SZA skateboarden.

De media heeft een obsessie met celebrities, lijkt Glover te willen zeggen, maar we vergeten te kijken naar wat echt belangrijk is.

Volg ons op Spotify:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.