De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Het is een van de leukste dingen die het bloggen voor deze site en mijn liefde voor de housemuziek mij hebben opgeleverd. Dat ik op regelmatige basis te gast mag zijn in de Klub KINK-podcast. In de wekelijkse podcast over alternatieve dance van collega-blogger Stefan Koopmanschap neem ik dan een paar ondergewaardeerde favorieten mee en vertel ik er wat over.

Vorig jaar deden we een thema-uitzending over de Second Summer of Love. De opkomst van de house in Engeland eind jaren ’80. Een bijzondere periode waarbij dankzij de vele illegale fesitvals in leegstaande loodsen het genre tegen alle stromen in een plekje veroverde in het Britse muzieklandschap. Maar deze revolutie kreeg niet alleen vorm door deze zogenaamde raves. Ook in de alternatieve muziek werd de house steeds serieuzer genomen. Met de Madchester-scene voorop. New Order, The Stone Roses en Happy Mondays, het waren bands die in die jaren volop experimenteerden met het combineren van beide muziekstijlen. Dat gebeurde echter niet alleen in Manchester. Ook in Londen was een rockband die eind jaren ’80 de dance-kant op ging: The Beloved. Zij zouden pas vele jaren later doorbreken in ons land met Sweet Harmony. Een liedje waarvan bij de meesten waarschijnlijk vooral de clip is blijven hangen.

Terug naar The Sun Rising, dat tegen het einde van de Second Summer of Love uitkwam. In mijn voorbereidingen voor de thema-uitzending passeerde dit nummer regelmatig de revue. Gewoon, omdat ik het zo’n héérlijk plaatje vond. Het kreeg uiteindelijk ook een plaatsje in de playlist. Maar de wens bleef om er ooit nog een blog over te schrijven. En in het jaar waarbij velen de vakantie noodgedwongen even laten voor wat het is, is dit liedje een mooie manier om je even te laten meenemen naar een zonnig oord ergens ver weg.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.