De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Lekker alleen thuis zitten, de kat op schoot en in je uppie een biertje opentrekken. George kan dat. George heeft daar weinig moeite mee en is zelfs helemaal in zijn element op die manier. De tijden dat je noodgedwongen wat vaker thuis zit dan je gewend bent, zijn voor George dan ook helemaal geen probleem. Zolang er genoeg alcoholische versnaperingen aanwezig zijn, heeft George geen drankprobleem. George schreef er ook een liedje over: I Drink Alone.

George is niet de enige. Sinds het uitbreken van de corona-crisis en de bijbehorende lock-down, tappen we wat vaker dan normaal thuis een glaasje in. De verkoop van drank is (tijdelijk) iets gestegen en wanneer je dan toch thuis aan het drinken bent, dan kan  je er net zo goed een lekker bluesnummertje bij aanzetten. Elk nummer van George Thorogood is bij uitstek geschikt voor het thuisdrinken, maar nummers als One Bourbon One Scotch One Beer (cover), If You Don’t Start Drinkin’ (I’m Gonna Leave) en eerdergenoemd nummer zijn vanzelfsprekend net wat meer van toepassing.

Helaas lijkt er soms wel iets van een taboe op het moederziel alleen alcohol naar binnen gieten te liggen. Thuisdrinkers zijn vaak onbegrepen wezens en krijgen soms etiketten opgeplakt waar ze zichzelf niet in herkennen. Dit lijkt te maken hebben met het gegeven dat drinken meestal wordt gezien als een sociale aangelegenheid. Drinken doe je in gezelschap, wat er meteen impliceert dat er erg veel drinkers zijn die alleen bij gelegenheid drinken. Quitters. George maakt daar in dit nummer gehakt van. Hij legt op overtuigende wijze uit dat hij liever alleen drinkt omdat dit nu eenmaal veel makkelijker gaat zonder allerlei storende sociale contacten. Dat ‘alleen drinken’ is overigens vrij relatief in de denkwereld van de rauwe blueszanger. Zo drinkt hij samen met zijn ‘buddy’ W(e)iser of met zijn ‘vrienden’ Jack Daniels, Jimmy Beam of Johnnie Walker. Dat zijn familie en real life-vrienden daar een bepaalde mening over hebben laat George trouwens niet helemaal koud:

My whole family done give up on me
And it makes me feel oh so bad
The only one who will hang out with me
Is my dear Old Grand-Dad
And we drink alone, yeah
With nobody else
Yeah, you know when I drink alone
I prefer to be by myself

Hierbij verwijst trouwens Old Grand-Dad naar de gelijknamige bourbon-whiskey. (en dus niet naar zijn opa). Old Grand-Dad is wel familie van Jim Beam, wat dan weer een ‘vriend ‘van George is. Het afsluitende stukje songtekst laat tevens de tragiek zien van het nummer, waar George zich maar al te bewust van is: George laat zich thuis vollopen → zijn verwanten laten hierdoor George links liggen → George is hier verdrietig over en tankt zich helemaal vol. Een prachtig voorbeeld van een vicieuze cirkel. Concluderend zou je dus kunnen stellen dat er wel iets is misgegaan met de protagonist van het nummer. Je zou er bijna de blues van krijgen…

Volg ons op Spotify:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.