De zomer van 2020 is anders dan alle voorafgaande (en hopelijk alle toekomstige). Reizen kan slechts beperkt en vakantie vieren kan uitsluitend met enige restricties. Nederland is weer ‘hot’ en naar alle waarschijnlijkheid ook de temperatuur in de maanden juli en augustus. Daarom hebben we dit jaar voor het thema Oost West Thuis Best gekozen en bloggen we elke dag over een ondergewaardeerd lied met een knipoog naar de eigen stede of omgeving.

Malik Work komt uit New York City. Hij is acteur, schrijver en een echte master of ceremonies. Dit betekent dat hij dus indringende teksten weet te schrijven en ze vervolgens ook indrukwekkend weet voor te dragen. Een mooi voorbeeld is zijn gedicht New York City, een haat-liefde ode aan de stad waar hij vandaan komt. Vanwege de immer aanwezige nadelen van deze stad – drugsproblematiek, terroristische dreigingen, misdaad, en raciale ongelijkheid – vraagt hij zich af waarom hij er eigenlijk nog steeds woont. Er zijn toch ook andere plekken die aantrekkelijk zijn? Maar aan de andere kant, weggaan zal hij toch niet. New York City, dát is zijn stad. Andere plekken kunnen hot zijn, maar dat zijn ze uiteindelijk niet.

A lot of other spots are hot
but not

Maurizio Bilancioni woont in Rome, Italië. Hij is producer en dj, en noemt zich DJ Knuf. Samen met DJ Khalab heeft hij het label Hyperjazz Records opgericht en is hij producer voor veel – met name – Italiaanse acts. DJ Knuf heeft persoonlijk een voorliefde voor hiphop en clubmuziek, iets waar hij meer mee zou willen doen. Hij is daarom van plan dit jaar het nodige materiaal – onder zijn eigen artiestennaam – uit te gaan brengen; met name muziek geïnspireerd door de Chicago en New York clubmuziek van eind jaren ‘80 tot begin jaren ‘90.

Via de Amerikaanse DJ Nickodemus heeft DJ Knuf kennis met Malik Work gemaakt. Er was direct een klik, en op afstand ontstond een samenwerking. DJ Knuf en Malik Work hebben begin dit jaar samen een eerste EP uitgebracht. That’s My City is de track die al aardig is opgepikt. Het is een muzikale herbewerking van het eerder genoemde gedicht, New York City. Het zou wel eens kunnen uitgroeien tot een ondergrondse klassieker. Het nummer heeft echter ook potentie door een breder publiek te worden opgepikt. De samenwerking is in ieder geval uitermate geslaagd te noemen. Het geluid van het nummer brengt je terug naar het geluid van de pioniers van de hip-house. De stem van Work houdt je bij de les, en het voelt als thuiskomen, elke keer weer als je het nummer hoort.

Er is volgens DJ Knuf het nodige nog van hem te verwachten dit jaar. De volgende EP zal een samenwerking met Illustrious Blacks zijn en aan het eind van dit jaar zal er naar verwachting ook nieuw werk uitkomen samen met Malik Work. Zeker iets om naar uit te kijken.

Volg ons op Spotify:

Niet op Spotify:
The Reuters – Song 19 (Break Out)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.