I wanna go back to a time when the music touched your heart and your soul and your mind and your body. I wanna go back to a time, when music made you feel like falling in love. Die boodschap had Gladys Knight toen ze in 1994 het publiek trakteerde op de schitterende End Of The Road Medley. Met een prachtige soulvolle stem die op dat moment al ruim 30 jaar meeging in de muziekindustrie zingt Gladys drie prachtige nummers. Twee golden oldies en een nieuw nummer, dat haar weer dat gevoel van de goede oude tijd geeft.

Eigenlijk behoeft een van de beste zangeressen aller tijden weinig introductie maar op Midnight Train To Georgia na, wordt er toch weinig van Gladys Knight (en The Pips gedraaid). In Nederland had ze enkele bescheiden hits, zelfs Midnight Train To Georgia kwam niet verder dan een 27ste plek. Baby Don’t Change Your Mind was de hoogst genoteerde single die Gladys samen met The Pips had; deze behaalde de vierde plek. In haar thuisland is het aantal hits dat ze scoorde vele malen groter, een kleine greep uit deze mooie platen: Every Beat Of My Heart,  Everybody Needs Love, I Heard It Through The Grapevine, Friendship Train, If I Were Your Woman, Make Me The Woman That You Go Home To, Help Me Make It Through The Night, Neither One Of Us (Wants To Be The First To Say Goodbye), Best Things That Ever Happened To Me, I Feel A Song (In My Heart), Part Time Love en So Sad The Song.

Gladys heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de soul en R&B muziek en heeft (samen met The Pips) veel muziek gemaakt die de tand des tijds voor altijd zal doorstaan. In 1994 bracht ze het album Just For You uit. Hierop staat de prachtige (live) End Of The Road Medley. Ze zingt deze medley om zichzelf en haar publiek terug in de tijd te laten gaan. I’ve been in this business for a long long time and even I didn’t know where the music was going for a while. And I was saying, when are they gonna  find that magic? When is the music gonna back to, simple, and basic? Cause I wanna go back to a time when the music touched your heart and your soul and your mind and your body. Precies dat is waarop Gladys ons op trakteert.

De live medley bestaat uit drie nummers. Zoals gezegd twee golden oldies en een destijds nieuw(er) nummer. Het eerste nummer is If You Don’t Know Me By Now, van Harold Melvin & The Blue Notes (met onder meer de fantastische vocalen van Teddy Pendergrass), geschreven door Kenny Gamble and Leon Huff. Daarna volgt het, in Nederland ondergewaardeerde, Love Don’t Love Nobody van The Spinners, geschreven door Charles Simmons en Joseph B. Jefferson. Gladys sluit af met een nummer waarvoor ze haar auto aan de kant van de weg heeft gezet, toen ze het voor de eerste keer hoorde: End Of The Road van Boyz II Men. Deze medley is een dijk van een driedelige cover.

Inclusief het mooie intro waar het publiek erg van geniet, duurt de medley bijna twaalf minuten en het is twaalf minuten puur genieten. Schitterende vocalen, soul van de buitencategorie. Gladys weet je met haar heerlijke stem zo goed te raken en je mee terug te nemen naar die mooie tijden. Ze doet precies wat ze beschrijft; je hart, je ziel, je geest en je lichaam raken. Dit is de reden waarom er muziek wordt gemaakt, hier word je gelukkig van. Deze medley weet mij telkens weer te raken en krijgt nu hopelijk een klein beetje van de verdiende waardering. Geniet allemaal van de Empress Of Soul: Gladys Knight.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.