In de vroege jaren zeventig werden The Rolling Stones en hun aanhang door het klootjesvolk nog (min of meer terecht) gezien als drank- en drugsmisbruikend werkschuw ‘langharig tuig’. Kortom: de Stones waren ruig en stoer.

Ik was fan van de Stones, maar ik was nóg meer fan van een band uit Beverwijk die nog een flink stuk ruiger klonk dan de Stones: Bintangs. En klonken hun – overigens echt goeie – liedjes op de plaat al behoorlijk pittig, live gooiden ze er nog een stevige schep bovenop! Gelukkig heb ik in de loop der jaren meerdere keiharde rock & roll of zo u wilt Maximum R&B concerten van de Bintangs mee mogen maken.

In de vroege jaren negentig werd de plaat No Mercy van mijn band The LoveBurns goed ontvangen, en we werden gevraagd om in ‘Leidsekade Live’ op te komen treden, op Hilversum 3! Op zich al een hele eer, maar toen bleek dat – of all bands – de Bintangs het podium met ons kwamen delen, ging ik helemaal uit mijn dak van pure euforie. De Bintangs hadden namelijk óók net een nieuwe plaat uit: Ruby Red Hot, en ik citeer: Come back album van Nederlands meest ONDERGEWAARDEERDE rockband. Daar gingen we dan, voor de ganse natie, maar vooral: voor mijn jeugdidolen spelen!

Reeds bij de soundchecks bleken de heren Bintangs stuk voor stuk hartstikke toffe lui te zijn, en nadat we elkander tijdens de showtjes – samen met het opgetrommelde publiek – enthousiast toegejuicht hadden, volgde nog een buitensporig gezellige after -party, waarbij de nodige spiritualia, sterke verhalen, gesigneerde cd’s, luide lachsalvo’s en enkele momenten van bezinning over de tafel gingen.

Van die Ruby Red Hot plaat zou ik graag de dampende en stampende Bintangs-versie van Don Covay’s Sweet Thang een hernieuwde kennismaking willen bieden en hen de Snob 2000 in willen rammen.

Volgend jaar verschijnt bij het 60-jarig bestaan van de Bintangs het nieuwe boek van Frank Kraaijeveld, gebaseerd op de geschiedenis van de band aangevuld met allerlei opgedoken onbekend beeldmateriaal. Frank Kraaijveld schrijft op Facebook al geruime tijd in chronologische volgorde een serie verhalen uit de roemruchte geschiedenis van de Bintangs. Uitermate prettig leesbare inside stories, die beslist in een boek gebundeld zouden moeten worden…
Eerder verschenen al twee boeken van Frank Kraaijeveld bij De Knipscheer.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.