Soms moet je in de spiegel te kijken. Even de tijd nemen om te reflecteren, want net zoals het leven jagen veranderingen en nieuwe zaken die je aandacht opeisen maar door. Soms zo snel dat je vergeet dat het verleden een allesbepalende rol speelt. Het klinkt filosofisch, maar ik doel natuurlijk op muziek. Heel veel, zo niet vrijwel alle, muziek heeft haar wortels in het verleden. Als oudere jongere herken ik dat, maar nieuwe generaties missen deze ervaring. Een ontdekkingsreis is dan het antwoord om op deze wijze de geweldige muziek uit de muziekhistorie te vinden. Desalniettemin is dat zo divers en veel dat ook ik steeds weer dingen tegenkom waarvan ik mij afvraag waarom ik het niet eerder gehoord of beluisterd heb.

Daarom maak ik elke maand ruimte voor minimaal een dagje Indie en luister ik naar (natuurlijk) de Graadmeter bij Pinguin radio en de tracks in de Indie-lijsten. Een korte stop om te kijken of ik niet iets geweldigs gemist heb. Zo kwam ik in 2015 Jagd uit Amsterdam op het spoor. Een integrerende rockband met een zangeres wiens stemkwaliteiten een combinatie van Mariska Veres en Jerney Kaagman lijken. Onbekende namen? Zoek het maar lekker op, want beide dames behoorden tot de absolute top van de Vaderlandse popmuziekgeschiedenis. Tegelijkertijd gebruikt Nanne van der Linden haar sten als instrument wat weer enige vergelijking met Bryan Ferry oproept. Waarschijnlijk heeft het ook te maken doordat alle bandleden meestal eerst de melodielijnen per instrument los van elkaar bedenken. Nanne is dan wel de blikvanger, maar onderschat de overige bandleden niet. Retestrak gitaar en drukwerk.

Afijn, Ritalin haalde de eerste positie in de Nederlandse Indie-lijst. Vreemd genoeg het super-agressieve Parlay slechts de Top 10, terwijl deze single wel de aandacht over de plas trok. Sindsdien behaalden ze nog vier keer de hoogste traptrede met als laatste dit jaar het geweldige Violins. Een track die sinds de release niet meer uit mijn muzieklijstje is verdwenen en dus bijna dagelijks beluister. Momenteel staat de schijfjesteller op 3 EP’s en twee singles (Airlock en Do Something). Jagd is live een sensatie en een must vanwege de rauwe en tomeloze energie, maar deze zomer zullen we het dus helaas met YouTube-beelden moeten doen. Heeft ook een voordeel, want in plaats van eindeloos oefenen hebben ze nu de tijd om nieuwe muziek te schrijven en uit te werken.

Ook het wekelijkse Snobuur via Pinguin radio zal daarom in juli en augustus geen aandacht aan de festivals kunnen besteden. Als alternatief zal elke uitzending samengesteld worden door een musicus en Jagd-zangeres Nanne zal ook een Snobuur vullen met haar favoriete tracks. En toen ik hun management benaderde kreeg ik te horen dat Nanne niet alleen een grote Snob 2000-fan is, maar ook dat hun nieuwe single Attention gisteren gereleased zou worden. Het bijbehorende album Talking To Yourself To Others komt in het najaar op de markt en hopelijk kunnen ze het dan weer actief promoten.

Attention is duidelijk anders dan Violins. Ik krijg er een Cure-vibratie van met een vleugje Joy Division. Agressief maar ritmisch. De tekst is voor velerlei uitleg vatbaar, en dus laat ik dat de luisteraar de bedoeling lekker zelf bepalen.

I’m a loose cannon and eventually I’ll point in my own direction
I can do this really cool trick where I ruin my life in seconds
See that damp in my neck?
That’s the hangman’s breath and it’s not ‘cause he’s hot for my attention

Ik ben ervan overtuigd dat ook Attention de hoogste sport zal bereiken. Let op mijn woorden.

If the suspense won’t kill me,
it will probably be the tension from bending over backwards begging for a
Better ending: stretch out rejection
Left damaged, like I am
Sure, I’m all about acceptance

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.