Hij was de drijvende kracht achter L.A. Style, Nakatomi, Alice Deejay en natuurlijk Vengaboys. Wessel van Diepen wist in zijn muzikale carrière telkens weer slim in te spelen op dé house van dat moment. Was een van de eersten in Nederland met een commerciële houseplaat, liftte mee op de happy hardcore uit het midden van de jaren ’90 en pakte de tweede eurodance-golf ook nog even mee.

Maar niet ál zijn projecten waren een gigantisch kassucces. Fun Da Mental bijvoorbeeld, een project dat hij samen deed met de twee broertjes achter 2 Brothers on the 4th Floor. Welgeteld één single kwam er uit onder die naam. Dancin’ On A Higher Ground, in 1993. Het strandde in de Tipparade. En dat terwijl de vocalen werden verzorgd door een andere eurodance-grootheid: Desray, óók van 2 Brothers On The 4th Floor.

Maar…misschien was het ook helemaal de intentie van Van Diepen om een grote hit te scoren met dit nummer. Volgde hij gewoon zijn hart en maakte hij als Fun Da Mental de house die hij écht leuk vond. Dancin’ On A Higher Ground week in veel opzichten namelijk af van wat op dat moment de norm was: een combinatie van vrouwelijke vocalen en mannelijke raps, stevige beats, een hoog tempo, catchy melodietje en dito tekst. Het plaatje ademde een veel relaxtere sfeer. Met het rustige melodielijntje en de wat terughoudender beat paste het beter in de clubs en discotheken van die tijd. Aan het einde van de avond…

Daarom was de sprong naar de Top 40 vermoedelijk ook iets te groot. Weinigen zullen zich het plaatje dan ook spontaan weten te herinneren. Het schopte het echter nog wel tot de verzamelaar Mega Dance 1993 volume 3, die ik toevállig in de kast heb staan. Anders was ik hem waarschijnlijk óók vergeten.

2 comments

  1. Jongens, kom op. Er is maar een Fun da mental en dat is de Brits-Hindoestaanse militante band. Daar staat Wessel mijlenver vanaf.

  2. Ken het nummer ook goed. Erg lekker. Noot geweten dat Desray zong. Maar dat hoor je inderdaad ook goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.