We leven in gekke tijden, polarisatie zo’n woord wat helemaal in de tijdsgeest past. Tegenstellingen groots uitspelen voor eigen gewin en vooral niet meer luisteren naar de ander,  maar vooral je mening genuanceerd of ongenuanceerd op de social media uitten. Gelukkig zou ik zeggen leven we in een tijd, waar in ieder geval in Nederland geen oorlog woed. Hoewel als je op Twitter of Facebook kijkt denken daar een aantal mensen toch heel anders over. De coronacrisis en de daarmee genomen maatregelen betitelen zij als een oorlog, op 5 mei vieren ze geen vrijheid want onze vrijheid is hen afgenomen zo roepen en schreeuwen zij. Het zal allemaal, en natuurlijk zijn sommige maatregelen zeer ingrijpend en doen iets met je gevoel van vrijheid maar voor de complotdenkers onder ons gaat het veel verder.

Not Another Worldwar een prachtig liedje van de Nederlandse band Urban Heroes. 40 jaar terug in een tijd waar we nog nooit van Covid-19 hadden gehoord. Zoals ik al zei vind ik dat we in gekke tijden leven, als een schrijver een indrukwekkende 4 mei toespraak houd dan gaat het vooral over het feit dat hij het woord Marokkanen heeft gebruikt.

In Not Another Worldwar vraagt Urban Heroes zich het volgende af: What did happen to the human dream?

40 jaar later een vraag die nog steeds actueel is. Geen oorlog, elkaar respecteren om wie en wat je bent is, huidskleur, komaf, geaardheid noem het maar,  het is waarschijnlijk een droom. En toch de droom moet je levend houden en dan is het soms wijs om de geschiedenis te herdenken, maar ook sommige liedjes weer eens op te zetten. De boodschap van Urban Heroes doet er nog steeds toe, hoewel de oorlog zich misschien op andere fronten afspeelt, het maakt nog steeds slachtoffers.

Hate to see the dead
Many soldiers on their way now
What’s the use of any war at all?
We just won’t hear the peace in this paradise

Not another worldwar (Not another worldwar)
We don’t want another worldwar (Not another worldwar)

Muziek is vaak een krachtig wapen geweest tegen onrecht en wapengekletter, het geeft inzicht en verbind. En de wens en boodschap Not Another (World)War moet je blijven laten horen zodat de droom uiteindelijk uitkomt.

2 comments

  1. Gaaafffff dit……mijn zwagâh Japie de Jonckheere….Evert….hartstikke top. Super dat je dit op fb heb gezet 👍🏻👍🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻

  2. Jaap de Jonckheere, die zat vóór Urban Heroes in Storm, een Haagse jazzrock formatie met ook Michel van Wassem, later van Plackband, November en PBII.
    Inmiddels heeft Jaap een tweede storm ontwikkeld, Storm II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.