Vandaag een bijdrage over een van de meest succesvolle zangeressen aller tijden, met toch zoveel ondergewaardeerde liedjes in haar repertoire. Met een natuurlijke podium-présence en een prachtige, karakteristieke stem, is Dionne Warwick een geboren zangeres.

Dionne’s roots liggen bij de gospel. Veel van haar familieleden maakten onderdeel uit van The Drinkard Singers, zelf zou zij dat ook doen. Net als haar nichtje, Whitney Houston, begon Dionne als kind met het zingen van gospel in de New Hope Baptist Church in Newark, New Jersey. Later was Dionne van tijd tot tijd lid van The Gospelaires, waarvan ook Judy Clay, Cissy Houston en Doris “Rikii” Troy deel uitmaakten. Nadat Dionne en Doris de groep verlieten werden The Gospelaires omgetoverd tot The Sweet Inspirations.

Inmiddels zijn we 61 jaar verder in de tijd, want Dionne is al sinds 1959 actief in de muziekwereld. Haar eerste soloplaat verscheen in 1963. Uiteindelijk zouden er 38 studioalbums, 5 livealbums en 85 singles worden uitgebracht en is ze een van de meest succesvolle artiesten uit de Billboard Hot 100 aller tijden, met maar liefst 69 singles. In mijn ogen heeft Dionne een aantal van de mooiste (pop)nummers aller tijden op haar naam staan, zoals Walk On By, I Say A Little Prayer (ja, de cover is van Aretha), Alfie, A House Is Not A Home, Anyone Who Had A Heart, Do You Know The Way To San Jose en I’ll Never Fall In Love Again.

Het wordt dus hoogtijd om deze geweldige zangeres te vereeuwigen in de eregalerij met ondergewaardeerde liedjes. Wat je hoort wanneer je naar Dionne luistert is een zangeres die als het ware als een kolibrie door haar nummers heen fladdert. Haar delicate zang met zoveel souplesse en gevoel maakt dat je uren naar haar kunt luisteren zonder dat haar stem je verveelt. Net als haar nichtje Whitney heeft ze ook de longen voor het grotere werk en net als haar is Dionne daar zeer spaarzaam mee. Het is dan ook niet voor niets dat die stem en haar podium-présence in de smaak vielen bij componist Burt Bacharach. Ze werd de favoriete zangeres van Bacharach en liedjesschrijver Hal David en samen zouden ze vele grote hits scoren, en veel van deze nummers zullen voor eeuwig de tand des tijds doorstaan.

Het nummer dat ik voor deze bijdrage heb gekozen is Baubles, Bangles & Beads, afkomstig van het album On Stage And In The Movies, uit 1967. De arrangementen zijn afkomstig van Burt Bacharach en Hal David produceerde het album. Het materiaal op het album is echter niet door het songwriter duo geschreven.

Baubles, Bangles, & Beads is geschreven door Robert Wright en George Forrest en is afkomstig uit de musical Kismet. Het nummer is gebaseerd op werk van Aleksandr Borodin: Borodin’s Scherzo van het kwartet No. 2. Baubles, Bangles & Beads is een schitterend nummer van zeldzame schoonheid en het prachtige jazzy arrangement van Bacharach samen met Dionne’s mooie en delicate zang maken dit nummer tot een pareltje. Voor mij neemt dit nummer je terug naar een eenvoudigerere plek en tijd (ik ben ook pas 28 hoor) en ik hou ervan als muziek dat met je doet. Aan de andere kant is het nummer voor mij ook heerlijk tijdloos. Droom dus lekker weg bij deze mooie muziek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.