Het coronavirus laat natuurlijk ook haar sporen na in de muziekwereld. Dave Greenfield, de toetsenist van The Stranglers had al hartproblemen en dan staat in de huidige tijd de man met de zeis om de hoek te wachten. Hij was in het ziekenhuis opgenomen vanwege deze hartproblemen en op 26 april bleek dat hij  het virus opgelopen te hebben.

Dave Greenfield speelde in Duitsland en Engeland vanaf 1970 in bandjes zoals The Initials, The Blue Maxi, Rutsy Butler en Credo tot hij in 1975 auditie mocht doen. Hij zou tot zijn overlijden een vaste waarde blijven. Zijn loopjes over de toetsen markeren het markante geluid van The Stranglers. Peaches, No More Heroes, Something Better Change en Golden Brown zouden heel anders klinken zonder zijn bijdrage. Hij werd vergeleken met Ray Manzarek van The Doors, maar zelf stelde hij dat zijn inspiratie voornamelijk van Rick Wakeman (Yes) kwam. Zijn handtekening was het spelen van arpeggios: een gebroken akkoord waarvan de tonen niet tegelijk maar na elkaar worden gespeeld. Hij zong ook op Stranglers-nummers als Dead Ringer, Peasant In The Big Shitty, Do You Wanna, Four Horsemen en Genetix.

The Stranglers behoorden tot mijn favoriete punkbands uit de jaren zeventig en begin jaren tachtig, maar na 1982 verloor ik mijn interesse ondanks hun hits Skin Deep en Always The Sun die in mijn oren teveel goudbruin gekleurd waren. Hun muzikale bijdrage aan de jaren negentig was ondermaats, maar hun eerste album in de nieuwe eeuw betekende voor mij in ieder geval weer een warme omhelzing. Norfolk Coast had een jaren zeventig gevoel en ook het toetsenwerk was als vanouds. De opvolger in 2006 Suite XVI; hun 16de studioalbum is misschien nog beter. Het album is ouderwets agressief. In december 2019 traden The Stranglers nog in Amsterdam op, vlak voor de uitbraak van het coronavirus.

Dave Greenfield was mede bepalend voor het geluid van The Stranglers. Ex-zanger Hugh Cornwall: He was the difference between the Stranglers and every other punk band. His musical skill and gentle nature gave an interesting twist to the band. He should be remembered as the man who gave the world the music of Golden Brown.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.