Sommige mensen zijn voor het ongeluk geboren. De Canadees Jeff Healey verloor met een jaar (in 1967) zijn zicht vanwege een tumor in het oog waardoor zijn ogen verwijderd moesten worden. Desalniettemin leerde hij gitaar spelen, hetgeen hij meestal zittend deed. In 2005 kreeg hij opnieuw kanker, maar dit keer aan zijn benen. Twee jaar later werden er tumoren in zijn longen verwijderd, maar ondanks bestraling en chemotherapie overleed hij in 2008 op 41 jarige leeftijd.

Maar wat een gitarist! Hij had overduidelijk hetzelfde fingerspitzengefühl gevoel als Jimi Hendrix. Terwijl hij met zijn band in Toronto optrad werd hij ontdekt door Albert Collins en Stevie Ray Vaughan met als gevolg dat hij in 1988 de mogelijkheid kreeg zijn debuutalbum See The Light op te nemen. Zeven uitstekende covers plus vijf van zijn eigen hand. Het album ontving drie keer platina in zijn thuisland, een nominatie voor een Juno-Award en leverde twee singlehits op. Maar de allerbeste track is de afsluiter en titelnummer. Ik heb een opname gevonden van een optreden in Sunday Night Show uit 1988 waar hij – met Dr. John op de piano – laat zien wat een geweldig gitarist hij was. Het is enig sinds aandoenlijk wanneer hij staande gaat spelen.

Tijdens de opname van het album speelde hij ook mee in de film Roadhouse waar hij de huisband van de kroeg is. Het bracht hem extra aandacht. In 1990 komt zijn tweede magistrale album uit: Hell To Pay. De single I Think I Love You Too Much mét Mark Knopfler werd een top 5 hit in de V.S. en Canada, maar in Nederland bleef het steken in de tipparade.

Nadien zou hij nog 3 albums met zijn band opnemen en drie jazz-albums plus vlak voor zijn dood Mess Of Blues.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.