Het coronavirus heeft ook de muziekwereld in haar greep. Concertzalen, theaters en obscure clubs zijn wereldwijd veelal gesloten, er kan een dikke streep door een groot deel van het festivalseizoen en niemand weet wanneer het (muziek)leven weer enigszins opgepakt kan worden. Er ontstaan allemaal initiatieven genomen om, waarschijnlijk tegen beter weten in,  om de financiële schade enigszins te beperken. In elk geval biedt het troost en afleiding te bieden aan allen die gedwongen aan huis gekluisterd zijn. Het is voor iedereen behelpen.

Net als velen zit ook Michael Stipe in lockdown en werkt vanuit huis. Hij heeft de gave om, met alle ellende en zorgen als inspiratiebron, prachtige muziek te maken. Dat doet hij op het gloednieuwe nummer samen met Aaron Dessner, gitarist/toetsenist van The National. Ze hebben de koppen digitaal bij elkaar gestoken en van het nummer No Time For Love Like Now is op 29 maart een demo op YouTube geplaatst.

Ooit heb ik wel eens verkondigd dat er momenten zijn dat de wereld R.E.M. nodig heeft. En dit is zo’n moment. De muziek, maar vooral de stem van Michael Stipe is zo troostvol en hoopgevend. Het neemt je even mee naar een andere wereld, met een ander perspectief. Je vergeet voor even de rauwe werkelijkheid. Het is hoopgevend zonder pathetisch te worden. Je kan er weer even tegenaan. Een soort muzikale yoga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.