In deze bijdrage wordt het tijd om een grootheid uit de muziek te vereeuwigen in de eregalerij van ondergewaardeerde liedjes. Ik heb het over Bobby Womack, in Nederland een toch vrij ondergewaardeerde zanger, songwriter, muzikant én producer.

Het nummer dat in deze bijdrage centraal staat is If You Think You’re Lonley Now, een soul pareltje dat in 1981 werd uitgebracht. In die tijd was vooral dance het dominante genre en Womack moest het voor wat betreft de soul even doen zonder zijn generatiegenoten als Marvin Gaye, James Brown, Isaac Hayes, Sam Cooke, Jackie Wilson en Sly Stone, die ofwel overleden waren of zich wat minder bezighielden met de soul.

If You Think You’re Lonely Now is geschreven door Bobby Womack, Patrick Moten en Sandra Sully. Womack nam de productie voor zijn rekening. Het is een eenvoudig en oprecht nummer, dat Womack opdraagt aan alle geliefden en dat kan volgens Womack zomaar eens de hele wereld zijn, want iedereen heeft iets of iemand nodig om van te houden. Vanwege Womack’s feilloze gevoel voor soul en zijn muzikaliteit wordt If You Think You’re Lonely Now een weelderige hit in een muzikaal landschap dat wordt gedomineerd door de dance. Womack’s soulvolle vocalen in combinatie met de soepele, zoete en urbane soundtrack vallen prachtig op hun plek. Dit eigenlijk voor het gehele album waar dit nummer onderdeel van uitmaakt: The Poet. Dit album is zeker het luisteren waard.

Bobby Womack’s muzikale carrière omvatte meer dan 60 jaar en meerdere stijlen, waaronder R&B, soul, rock and roll, doo-wop en gospel. In 2009 werd Womack opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In Nederland is hij vooral bekend van het nummer Across 110th Street. Dit nummer werd gebruikt in de film Jackie Brown uit 1997 maar eerder ook al in de film Across 110th Street, uit 1972.

Womack laat een grote muzikale erfenis na en is door vele artiesten gecoverd, waaronder Percy Sledge, Janis Joplin, The J. Geils Band, Ella Washington, Baby Washington, Millie Jackson, George Benson, Aretha Franklin, Kelly Rowland, Margie Joseph, Mary J. Blige en Georgie Fame. Verder leverde Womack een bijdrage aan een tal van nummers, zo werkte hij samen met Wilson Pickett, waarvoor hij onder meer I’m In Love schreef, dat later werd gecoverd door Aretha Franklin. Rod Stewart gebruikte het kenmerkende strijkarrangement van Put Something Down On It voor zijn grote hit Do Ya Think I’m Sexy.

Womack overleed in 2014, op 70 jarige leeftijd. Hij laat veel muziek na, onder meer 28 studioalbums en 3 live-albums. Geniet nu vooral van het schitterende If You Think You’re Lonely Now.

One comment

  1. Love Bobby Womack, his specific sound, his almost crying voice!
    The real and raw emotion. The don’t make them like that anymore…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.