Ik had als kind vaak de hik. Als dit weer eens gebeurde, zei m’n moeder: Als je de hik hebt, dan groeit je hartje. Een keer heb ik daarop verzucht: Dan moet ik een groot hart hebben, mam.
Dat heb je zeker, antwoordde ze.

De Nederlandse taal grossiert in uitdrukkingen met het woord hart erin. Iemand een hart onder de riem steken. Een gebroken hart hebben. Je hart op de juiste plekken hebben. Ergens hartzeer van hebben. En dat grote hart dus, in de jaren tachtig al zo mooi door De Dijk bezongen. In het Engels is het denk ik niet anders.

Ik ben opgegroeid met MTV en daardoor ken ik veel liedjes dankzij de videoclip. Another Chance is daarop geen uitzondering. In die clip loopt een jonge vrouw met een groot plastic hart door nachtelijk New York. Ze spreekt voorbijgangers aan, is op zoek naar menselijk contact, maar wordt genegeerd, of vreemd nagekeken. Als ze een nachtclub binnen wil gaan, weigert de portier: Can’t come in tonight. Heart’s too big. Door alle tegenslagen krimpt haar hart. Dan wordt ze opgemerkt door een jonge man, die iets met haar gaat drinken en met haar naar huis te lopen. Regisseur Philippe Andre maakte in Another Chance de problemen van een groot hart mooi aanschouwelijk.

Het kan niet anders of het komt door de clip dat Another Chance uitgroeide tot een dance-klassieker. De DJ samplede slechts twee regels uit I Won’t Hold You Back van Toto die eindeloos herhaald worden.

If I had another chance tonight
I’d try to tell you that the things we had were right

Sanchez is schatplichtig aan de Franse house, dus dat de tekst slechts uit twee regels bestaat, kan je best zien als een knipoog naar Around The World van Daft Punk. Ook maakte de DJ een remix bij Revolution 909, afkomstig van het debuut van het Franse DJ-duo.

Maar de clip bevat ook opvallende overeenkomsten met die bij Da Funk, een vroege single van Daft Punk. Beide clips spelen zich af in nachtelijk New York en hebben eenzelfde sfeer. In beide clips zitten grote stukken dialoog en in zowel Da Funk als Another Chance hebben de hoofdpersonen moeite contact te maken met anderen; respectievelijk door een lawaaiige ghettoblaster en een groot hart.

In beide gevallen lijkt het verhaal goed af te lopen. Lijkt. Want gesterkt door de ontmoeting met de leuke man groeit het hart van de hoofdpersoon uit Another Chance weer. Als hij de volgende ochtend haar appartement voorbij loopt, wacht ze hem op – met haar grote hart. Hij loopt verder.

Een groot hart. Je zult het maar hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.