Ik heb het al vaker geschreven en gezegd, maar Ondergewaardeerde Liedjes, de Snob 2000 en in mijn specifieke geval 192 Norderney (Veronica 1959-1974) zijn goudmijntjes voor het ontdekken van nieuwe en oude muziek. En aangezien mijn muzieksmaak heel breed is wordt ik letterlijk elke dag wel verrast door iets nieuws of iets anders dan het gemiddelde.

Motorpsycho was een ongeschreven blad voor mij toen ik mijn eerste pennenstreken voor Ondergewaardeerde Liedjes op papier zette in januari 2015. Vortex Surfer leerde ik zo kennen en vind het een puik lied, maar mijn liefde voor hen kwam pas tot volle bloei na het beluisteren van Go To California; een track met zoveel genres dat ik als het ware de hele jaren zeventig in een lied gepresenteerd kreeg. Ik YouTube hen dan ook regelmatig en daardoor kwam ik automatisch op het pad van Spidergawd.

Het voordeel van algoritmes, want in 2013 richtten zanger/gitarist Bent Sæther en drummer Kenneth Kapstad van Motorpsycho Spidergawd op. De bandnaam is vernoemd naar een track van het solo album Garcia van Grateful Dead-frontman Jerry Garcia. Sæther speelde daar louter baspartijen en heeft inmiddels de band verlaten, en Kapstad deed hetzelfde in omgekeerde richting; hij verliet Motorpsycho in 2016. YouTube presenteerde El Corazon Del Sol waardoor ik mij afvroeg wat voor vreemde Spaanse muziek ik zou gaan horen. Oeps, foutje. Het werd keiharde rock met een knipoog naar de zeventiger en tachtiger jaren. Het kan zich moeiteloos meten met de grote bands uit die periode, zoals Black Sabbath en Deep Purple. Stevig, rauw en toch verrassend door het gebruik van een saxofoon. In de schrijvende pers worden (terecht) vergelijkingen gemaakt met Queens Of The Stone Age, Led Zep en The Black Keys.

Ze hebben inmiddels vijf albums uitgebracht; de laatste vorig jaar. Het debuutalbum was niet minder dan een meesterwerk en is een vuige mix van rock-‘n-roll, hardrock en stoner, maar ook de andere albums behoren tot de beste uit elk jaargang. Ik vroeg zanger en gitaarvirtuoos Per Borten of er nog wat op stapel staat: if nothing unexpected comes our way Spidergawd will release album number 6  in January 2021 and we will tour Europe the following summer/autumn. Mooi, want een optreden van de band verzekert de toeschouwers van een energieke show die ze niet gauw zullen vergeten. In Nederland zijn ze geen vreemden, want ze hebben ons kikkerlandje al een paar keer aangedaan: Down The Rabbit Hole en Dauwpop.

Spidergawd heeft alles om een internationale topact te worden, maar om de een of andere reden blijft – gevoelsmatig – de waardering wat achter bij de kwaliteit. Je zou het namelijk verwachten dat gezien de oorsprong van de band. Oké, Spidergawd bestaat pas zes jaar in vergelijk met de drie decennia van Motorpsycho, maar het wordt tijd dat ze headliner van een festival worden.

Rest nog een vraag. Waarom is er gekozen voor de Spaanse naam El Corazon Del Sol? Per Borten: it sounds better to me. And I had already written another song called Heart Of The Sun something like 10 years earlier….  Inderdaad, hij speelt tevens (of heeft) in verschillende bands (gezeten), zoals Cadillac, Capricorn, New Violators en Moving Oos en bij de laatste band op het album The Return Of Moving Oos staat Heart Of The Sun dat enige gelijkenis heeft met de uitvoering van Spidergawd, maar zonder de ‘oomph’ dat El Corazon Del Sol een steengoede track maakt.

Luister maar (een paar keer), want dit is een absolute must voor elke rockliefhebber. Ik draai het steevast wanneer ik ga trainen om te zorgen dat hun energie de mijne wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.