We schrijven begin jaren ’90. Ik had een tijdelijke verblijfplaats in Odense, Denemarken. En wat elke buitenlandse jongere doet om de eenzaamheid in een ander land te doorbreken; je zoekt de plaatselijke Ierse pub op. Daar is het meestal een mooie smeltkroes van nationaliteiten, lekkere live muziek en de voertaal is Engels, want Deens kon ik een klein beetje verstaan, maar zeker niet spreken. Resultaat was dat ik vaste prik ieder weekend in de ‘Paddy go easy’ te te vinden en één van hen (de Ieren) werd, wat weer als voordeel had dat de pinten voor Ieren steevast voor de halve prijs gingen. Dat is in Denemarken mooi meegenomen.

In deze pub stond ieder weekend zanger Tom Donovan te zingen. Onlangs ben ik er achter gekomen dat hij zelfs op Spotify te vinden is. Een breed scala aan Ierse en pop klassiekers werden ten gehore gebracht en af en toe The Traveller van Chris de Burgh. Een prachtig kroeglied met een mooi verhaal en een nog mooier refrein:

And where the traveller goes, nobody knows,
Where the traveller goes, nobody knows

Als reiziger (althans zo voelde ik mij, ik was nog jong zal ik maar zeggen) voelde ik me nogal verwant met The Traveller. En zo werd het een beetje mijn lijflied in die tijd. Mooie herinneringen aan een mooi lied in een mooie pub met misschien wel het belangrijkste; ontmoetingen met allerhande mooie mensen die kwamen en gingen. Net zoals ik als trouwe ‘Paddy go easy’ bezoeker, op een dag hield het ineens op….. en ik heb ze nooit meer gezien.

There is something in his eyes, something in his hands,
I can almost smell his revenge,
And it’s me that he’s after, it will be disaster,
This man is gonna take me to the very end,
And they were never seen again!

2 comments

 1. Jeetje, een trip down memory lane. Dit was trouwens wel gelijk het beste nummer op het verder niet zo denderende (to say the least) Eastern Wind…

  Deze post bracht mij trouwens wel op het idee van een ondergewaardeerde playlist (in willekeurige volgorde) van deze artiest die jammer genoeg alleen van het tenenkrommende en volledig grijs gedraaide Lady in Red bekend is:

  The Traveller (uiteraard)
  Last Night
  Spanish Train
  Lonesome Cowboy
  Brazil
  Transmission Ends
  In a Country Churchyard
  The Sound Of A Gun
  Crusader
  Moonlight And Vodka
  The Getaway
  The Connemara Coast

  Bring on the discussion ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.