Ze overleed toen ze pas 33 jaar was. Huidkanker; het was uiteindelijk tot in haar botten uitgezaaid. Twee jaar later – in 1998 – brak ze door. De Amerikaanse zangeres Eva Cassidy werd ineens gedraaid door de radiomakers van BBC2. Haar werk begon postuum behoorlijk te verkopen Zo heeft ze uiteindelijk alsnog een groot publiek bereikt en veel mensen geïnspireerd en geëmotioneerd. Haar stem weet als het ware over haar graf heen – zelfs nu nog – velen te raken. Dat ze niet meer leeft betekent dus niet dat ze er niet meer is.

Someday, I wish upon a star
Wake up where the clouds are far behind me
Where trouble melts like lemon drops
High above the chimney top
That’s where you’ll find me

Cassidy begon met name bekend te worden dankzij haar uitvoering van het nummer Over The Rainbow. Oorspronkelijk een compositie uit 1938. Judy Garland zong het, als Dorothy Gale, in de film The Wizard Of Oz. Het nummer werd gezongen in de film op het moment dat Dorothy het verlangen heeft een plek te vinden waar de problemen verdwijnen en waar ze heen kan gaan om te ontsnappen aan het tranendal van haar leven.

Het nummer is belangrijk geworden. In de tweede wereldoorlog stond het symbool voor het thuisland van de Amerikaanse soldaten die overzees aan het vechten waren; het land ver weg waar wel vrede was. Over The Rainbow is ook belangrijk geweest voor het ontstaan van de regenboog als symbool voor de homobeweging.

Je kunt wel zeker zeggen dat het dus een overbekend nummer is; een nummer waar diverse artiesten zich aan hebben gewaagd. Niet alleen Eva Cassidy heeft het gecoverd. Er zijn meer mooie versies. Noemenswaardig is de jaren ‘60 cover van Billy Thorpe & The Aztecs, en ook de korte punkversie van Me First And The Gimme Gimmes is natuurlijk een hele fijne. Al is die wel van een hele andere orde.

Wat maakt echter de versie van Eva Cassidy nu zo bijzonder? Het klinkt in ieder geval volledig eigen; ze heeft het nummer echt naar haar hand weten te zetten. Onderschat haar gitaarspel niet, maar vooral haar stem is daarbij een hele belangrijke factor. Haar stem, die kwetsbaar en krachtig tegelijk klinkt.

Het nummer vol hoop wordt daarbij extra beladen door het feit dat je je realiseert dat een dergelijk talent op zo’n jonge leeftijd al is overleden. Het gemis, de hoop en die stem: geen wonder dat er op momenten dat er sprake is van verdriet en hoop tegelijk haar versie vooral ook weet aan te spreken. Het raakt de gevoelige snaar. Veel mensen spreken uit dit nummer dan ook gedraaid te willen hebben bij de eigen uitvaart. Het is wat dat betreft dus ook een speciaal begrafenislied. Het versterkt de liefde. De liefde die jou in leven houdt, ook als je er niet meer bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.