Cum Laude afgestudeerd aan Harvard, in een vak zoals ze het zelf genoemd heeft psychobiology. En toch al sinds jaren muzikant, liedjesschrijver en producer van beroep. Zingen en liedjes schrijven, ze was er redelijk vroeg bij om uiteindelijk samen met Scot Cutler de band Ednaswap op te richten. De naam Ednaswap komt voort uit een droom of liever gezegd een nachtmerrie die de hoofdpersoon van dit verhaal had. Ze zag zich zelf op het podium en het publiek kwam niet verder dan veel boegeroep. Uiteindelijk was de nachtmerrie een droom want de band had al vrij snel een platencontract op zak.

Anne Preven, de zangeres van Ednaswap; ik vermoed dat niet heel veel mensen haar en de band kennen. En toch, ze zijn verantwoordelijk voor een nummer wat nagenoeg iedereen kent. Zo’n popliedje wat het goed doet, gezongen door een leuke Australische dame en toen der tijd met een clip die niet van de tv te slaan was. Dat popliedje was meer dan een grote hit maar dat popliedje was ook een cover. Geschreven door Anne Preven en Scot Cutler in 1993.

Torn daar draait het om in deze blog, in de uitvoering die we allemaal wel kennen dat popliedje wat gewoon lekker klinkt. Het origineel uitgevoerd door Ednaswap wordt voor het eerst uitgebracht op hun debuutalbum in 1995. In 1997 doen ze het nog eens dunnetjes over op hun EP genaamd Wacko Magneto een versie die rauw, intens en hartverscheurend is.

So I guess the fortune teller’s right
I should have seen just what was there
And not some holy light
But you crawled beneath my veins and now
I don’t care, I have no luck
I don’t miss it all that much
There’s just so many things
That I can’t touch, I’m torn

Natalie Umbruglia was zeker niet de eerste die het nummer coverde; in 1995 nam de Deense zangers Lis Sorensen het nummer op. Feitelijk de eerste keer dat het op een album verscheen en een jaar later bracht Trine Rein het uit. Beide dames kregen het nummer in handen, omdat producer Phil Tornalley – hij schreef mee aan het nummer – hen er op attendeerde. Zoals al gezegd Ednaswap had het al twee maal uitgebracht en het origineel heeft nooit die status en aandacht gehad als de coverversie.

Zo gaat dat, je schrijft iets moois en de andere strijken met de eer en toch het origineel blijft over het algemeen het mooiste en misschien wel het beste.

I’m all out of faith
This is how I feel, I’m cold and I am shamed
Lying naked on the floor
Illusion never changed
Into something real
Wide awake and I can see the perfect sky is torn
You’re a little late
I’m already torn

Anne Preven is echt wel goed terecht gekomen, zoals ik in de inleiding al aangaf; ze is componiste en producer. Ze heeft samen gewerkt met onder andere Beyoncé, Sinead O’Çonnor, Madonna, Kathy Perry en de Zac Brown Band om er maar een paar te noemen.

En toch nog even terug naar het nummer Torn. In 2000 zingt Anne Preven het in The Howard Stern Show, een uitvoering die aangeeft hoe goed het nummer is en waar zij ook nog even ingaat wat het voor haar betekende dat iemand anders haar nummer zo’n hit heeft gemaakt. Prachtige uitvoering net als de uitvoering op hun EP. Luister en geniet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.