Is Tanita Tikaram een eendagsvlieg? Of eventueel een anderhalfdagsvlieg zoals een medeblogger suggereert in de battle over kerken. In mijn opinie zeker niet! Het is correct dat ze na haar debuutalbum Ancient Heart geen échte hits meer heeft gehad. Toch kan Tanita Tikaram zich rijk rekenen met een vaste schare liefhebbers die bij iedere tour of comeback weer komen genieten van haar mooie (vaak sobere) optredens. Haar hese wat donkere stem die zo mooi matcht met haar expressie komen altijd binnen, omdat ze de dissonantie in haar stem niet schuwt, maar altijd weer ten gehore brengt.

In 1995 zag ik Tanita Tikaram in Tivoli Utrecht met kort haar en een androgyne uitstraling in krijtstreeppak. Heel anders dan het verlegen meisje met lang haar die iedereen kent van het eerste album. Ik vond het leuk en ze gedroeg zich jongensachtig, zonder dat ze zich daarop vooraan liet staan. Het had iets puurs en genderneutraliteit was met dit concert een feit voor mij, zonder dat dit als zodanig benoemd werd….. waarschijnlijk was dit nog niet eens een woord toen.

De platen Lovers In The City en Everybody’s Angel zijn voor mij absolute toppers en kun je op ieder moment draaien. Het zijn in zekere zin ook allemansvrienden die je kunt opzetten bij visite of tijdens een diner voor twee. Nu hoor ik je denken ‘elevator muziek’, maar nee, daarvoor heeft het te veel diepgang. Mooie poëtische teksten die je op je eigen wijze kunt interpreteren, dat is het belangrijkste signatuur van Tanita gecombineerd met die zwoele stem.

Eind jaren 90 besluit ze het wat rustiger aan te doen en het duurt dan ook zeven jaar voordat het volgende album uitkomt en vervolgens weer zeven jaar. Daarmee zijn we aanbeland in 2012 bij het album Can’t Go back. Hierop staat de ‘single’ Dust On My Shoes dat wederom geen hit werd. Nergens voor zover ik weet, maar er is wel een mooie clip gemaakt door haar creatieve liefdespartner Natascha Horn. Het goede nieuws is dat Tikaram na deze plaat ook weer is gaan toeren.

In het lied Dust On My Shoes wil Tikaram weten hoe het is vrij te zijn. Vrij van van alles en nog wat, vrij te zijn om los te laten, vrij te zijn om te houden van, vrij te zijn om……….. En dat is zo mooi van de teksten van Tikaram, op de puntjes kun je zelf iets invullen om de stof van je schoenen te halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.