Terug in de tijd naar 1980. Ik zat zelf nog op de lagere school, had voor Sinterklaas mijn eerste eigen radio (met cassetterecorder) gekregen en ik was de koning te rijk. De hitlijsten waren mijn speeltuin en ik ontdekte allerlei leuke liedjes, die ik uiteraard probeerde op te nemen zonder dat er door het intro of outro werd gesproken uiteraard. Nog steeds als ik soms een nummer hoor, weet ik wanneer ik het liedje op een bandje had afgebroken en wel liedje ik daarna had opgenomen.

De Tros top 50, Nationale Hitparade en uiteraard de Veronica Top 40. Daar ging het om in die tijd. En het opnemen van de liedjes die ik goed vond was van belang, want als ze eenmaal uit de hitlijsten waren verdwenen, hoorde je ze niet meer op de radio. Goed, wellicht de nummers die de top haalden wellicht aan het eind van dat jaar nog in het jaaroverzicht, maar de andere toch zeker niet meer. Al gauw had ik door dat ik juist de liedjes goed vond die niet perse verschrikkelijk hoog kwamen in de lijst, die nummers stonden een paar weken in de Top 40 en verdwenen dan weer. Toen was er nog geen Spotify, Apple Music of YouTube en zakten zeker die nummers weg in de vergetelheid. Het zou tenslotte ook nog jaren duren voordat Ondergewaardeerde Liedjes kwam.

Heel wat jaren later verdwenen de cassettebandjes naar zolder, was de muzieksmaak inmiddels dusdanig dat de hitlijsten niet meer van waarde waren en leek het er toch op of veel van de muziek die mij bij was gebleven, langzamerhand echt weg was. En dat was jammer, want er zaten toch leuke nummers bij.

New Musik was een synthpop bandje uit Engeland.  Tony Mansfield (later bekend geworden als producer van bv A-Ha en The B-52’s) was de leider van de band, die slechts enkele albums uitbracht. From A To B was hun meest bekende album, waar onder neem het vooruitziende nummer Living By Numbers op was te vinden. Maar dus ook mijn favoriet van de band: This World Of Water. Het nummer gaat volgens volgens Phil Towner (drummer) over het verdrinken in de samenleving. Ten onder gaan in de huidige wereld, met als parallel het stijgende water. Toch is het geen negatief nummer, want met up-tempo synths word ook duidelijk dat het water niet alleen maar slecht is.

World of water
Where you swim for the other side
World of water
But you’re swimming against the tide
World of water
You can drown but you still survive

Natuurlijk probeerde je de nummers van de radio op te nemen zonder gepraat van de dienstdoende disk-jockey, dat was al een kunst op zit. Ik weet zelfs nu nog dat ik dit nummer opnam tijdens het Hilversum 3 programma Dubbellisjes van Peter Holland. Aan het eind deed hij net of er een mug in de studio zat, die je dus ook op de opname hoort

Het werd 2001. Ook ik werd langzamerhand gegrepen door de mogelijkheden die het internet bood. Napster was natuurlijk toen het toverwoord, waarbij bestanden door gebruikers werden gedeeld en dus ook downloadbaar waren. Als muziekliefhebber wilde ik dat natuurlijk ook proberen. Ik weet nog dat ik achter het scherm zat en bedacht welk liedje ik dan zou willen downloaden. En opeens had ik het. En het lukt nog ook, na lang downloaden via de telefoonlijn kwam het bestand binnen en was het nog af te spelen ook. Na jaren hoorde ik dit nummer weer. En nog steeds vond ik het nummer goed.  Ik moest wel even wennen dat ik hier de mug niet op hoorde, blijkbaar (zelfs naar al die jaren) bijft zo’n opname op een bandje nog hangen.

Anno nu is dit natuurlijk allemaal geen punt meer. Even bij een streamingsdienst opzoeken en bijna elk nummer is wel te vinden en te beluisteren. Verandering is wat dat betreft mooi. Ik luister nu ook heel veel muziek die ik nog niet ken, oud en nieuw. Toch…. Is het raar dat ik soms nog wel terug verlang naar die tijd van de cassettebandjes en het zorgvuldig maken van je tapes?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.