In de Snob 2000 op #229

De dag voor de Snob2000 dit jaar van start ging op Pinguin Radio kreeg ik te horen dat ik een Basocellulair Carcinoom heb. Huidkanker dus. Maakt u zich geen zorgen, meneer! U gaat er heus niet dood aan, meneer!, bleef mijn huisarts maar herhalen. Het zal wel min of meer onschuldig zijn, maar intussen heb ik er al aardig wat slapeloze nachten aan overgehouden. Dat intussen de Snob 2000, als een soort sentimentele soundtrack van de film van mijn leven, iedere dag voorbijkomt helpt trouwens niet echt om het gepieker te stoppen. Evenmin als mijn dochtertje die heerlijk oprecht informeerde wie al mijn geld zou krijgen als ik dood ben. En ergens in deze emotionele achtbaan dringt zich dan ook de onvermijdelijke vraag op: welke liedjes zouden ze op mijn uitvaart moeten draaien? Nou ja, dat zou natuurlijk een leuke Battle zijn hier. Welke lied sleep je al je hele leven met je mee, als een beste vriend en ideaal huwelijk in één, een nummer dat je nooit in de steek liet, dat in voor- en tegenspoed altijd bij je was? Hoe dan ook, het is een beetje morbide vraag, maar het leidt me wel op een prettige manier af. Lijstjes maken, ik hou er wel van.

Dat ultieme nummer staat voor mij vast, en dat is Fall On Me van R.E.M., van het fantastische album Life’s Rich Pageant. Afgelopen juni werd het nummer tot mijn aangename verrassing eerste in de Ondergewaardeerde R.E.M. Playlist, en vermoedelijk als gevolg daarvan staat het na enige jaren afwezigheid dit jaar weer in de Snob 2000, op een keurig nette plek 229.

Vijf jaar geleden schreef ik op het onvolprezen blog Retecool als eens over Fall On Me, en betoogde daarin dat dat de periode was waarin bij R.E.M. alles op z’n plek viel. Het was ook precies de periode waarin in mijn eigen leven alles op z’n plek viel. Komende uit een nogal turbulente en moeizame fase had ik net zo’n beetje m’n leven op de rails, zag stilaan de toekomst weer zonnig in, en nog altijd hoor ik dat optimistische terug in Fall On Me. De tekst is redelijk ondoordringbaar, maar ergens werkt het voor mij altijd uplifting, therapeutisch bijna. Er gaan jaren voorbij dat ik het nummer niet draai. Maar in moeilijke tijden weet het me een zetje in de rug gegeven, en voel ik dat optimisme weer.

3 comments

  1. Ik zou het heel leuk vinden als de hele lijst van de Snob op deze site te zien zou zijn. Dit blijkt volgens de moderator, Dicky, niet te mogen.
    Misschien kun je, als je iets plaatst, aangeven hoe mensen m kunnen vinden. Zelf vind ik m moeilijk te vinden. Het kan zo”n inspiratie bron zijn.
    Bedenk een list zou ik zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.