In de Snob 2000 op#155

In 1927 verscheen de film: Sunrise: A Story Of Two Humans. Een film over een man die moet kiezen tussen twee  vrouwen, waarbij hij onder de druk van de ene, de andere probeert te verdrinken, maar tijdens dat proces krijgt hij wroeging. Een verhaal over keuzes die mensen (of mannen in dit geval) maken.

Deze film kreeg een nieuw leven in de videoclip van Acts Of Man. De kern van het verhaal wordt in drie minuten gemonteerd onder de klanken van dit nummer. Tim Smith (leadzanger) verklaart dit dan ook later. Dit nummer gaat over de verhouding tussen mensen. Vaak wordt echter gedacht dat dit nummer juist ook gaat over de verhouding mens-natuur. Waarbij het nummer dan ingaat op de keuzes die mensen maken die gevolgen hebben voor de natuur. Dat is dus niet zo, de keuzes die mensen onderling maken en bepalen hoe wij in het leven staan, dat is de kern van het nummer. Hier worden dus videoclip, muziek en tekst samen een beeld.

If all that grows starts to fade, starts to falter
Oh, let me inside, let me inside, not to wait
Let all that run through the fields through the quiet,
Go on with their, own with their own hidden ways

Acts Of Man is het openingsnummer van het 3de album van de Amerikaanse band Midlake: The Courage Of Others. Het is rustig nummer beginnend met een solo folk gitaar, waar zanger Tim Smith met zijn herkenbare stem overheen zingt. Het album gaat ook over het ontsnappen uit de moderne valkuilen van het leven.

Ondanks dat het een Amerikaanse band is, klinkt het allemaal juist Brits. De band heeft veel tijd gestoken om op dit album veel meer folk-achtig te klinken met een jaren 70 vibe. Ik denk dat dit heel goed gelukt is. Gitaren op de voorgrond, zang met een boodschap en een hele sterke productie. Met dit album weet Midlake ook een wat groter publiek te bereiken.

Een sterk begin dus van het album, waarbij de thematiek van de teksten ook doorklinkt in de overige nummers. Oorzaak en gevolg van de keuzes die wij maken ligt besloten in de teksten, waarbij de muziek aanvoelt als een warme deken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.